2017. június 9., péntek

Parádés parkolás

Közlekedés közben a született osztrák udvarias és előzékeny (az osztrák rendszámos autó kelet-európai és balkáni sofőrrel azonnal kiszúrható a tahóságáról), de parkolni - na azt nem tudnak. Vagy nem akarnak. Ha lenne verseny büdösbunkó parkolásból, aratnának.
És itt most ne rokikártyás, diplomata rendszámos német luxusmárkák sofőrjeire gondoljunk, hanem családi egyterűvel, városi kisautóval közlekedő átlag sofőrökre, akik a bolt előtti parkolóba az istenért se tudnak tisztességesen beállni.  
A gyökér sapiens legnépesebb alfaja az, amelyik ferdén áll be és magasról leszarja, hogy így már más nem fér be rendesen. Többnyire csak a kocsi hátsó sarka lóg át a szomszédos parkolóba. Tipikus járműve az egyterű böszmeteg, két gyereküléssel és csak azért nem cseszi rá az ajtót a másik szerencsétlenre, aki esetlen már ott áll a szomszédban, mert tolóajtós, ellenben simán leveri a tükrödet a teli szatyrával... Ferdén parkolnak még a SUV-ok, mert hát a boltba nyilván a Q7-sel kell lemenni akkor is, ha nincs az a parkoló, amibe normálisan beférne.
A másik típus rögtön egyszerre két parkolót foglal el úgy, hogy láb közé veszi az elválasztó vonalat. Jellemzően szintén egyterűek, vagy SUV-ok, de láttam már pici városi autót is így parkolni, mert miért ne. Legtöbbször csúcsidőben csinálják, hogy más véletlenül se tudjon már helyet találni.
Vannak a mankósok, akik képtelenek két vonal közé beállni, úgyhogy inkább pontosan a vonalra állnak rá. Akkor is, ha a szomszédos parkolóhely már foglalt. Általában úgy, hogy ők kényelmesen ki tudjanak szállni. Ha utasa van, azt előbb kiteszi, és messzemenőkig leszarja, hogy más már lapjával se tud beszállni a kocsijába. Tipikusan városi kiskocsi tele plüssállattal, vagy ismételten csak családi egyterű. Nagyon kell vele vigyázni, mert hajlamos arra, hogy a bevásárlókocsit nekitolja a kocsidnak.
Ritka, de annál idegesítőbb típus az, amelyik ott áll meg, ahol sikerül neki, többnyire merőlegesen a többi parkolókra. Ha szabálytalan, ha más nem fér el tőle, az őt nem érdekli. A kocsi jó lesz ott, ő elmegy shoppingolni - te meg nem tudsz kijönni tőle a helyedről, mert az 1,8m széles szarral pont annyira lóg be a közlekedő útba, hogy vagy nekitolatsz a gyökérnek, vagy a kocsid orra húzza le a szomszédban parkolót. Jó érzékkel mindig úgy választják meg a megállás helyét, hogy lehetőleg minél hosszabb és szélesebb kocsikra álljanak rá merőlegesen. Jellemzően terepjáró, vagy egyterű, de előfordulhat belőle furgonos példány is. Speciális változata az utánfutós gyökér, aki párhuzamosan beáll mindjárt négy merőleges helyre, többnyire ferdén, hogy az utánfutó kilógjon, illetve a buszsávra ferdén, vészvillogóval ráparkoló furgon.
A köcsög parkolás koronázatlan királya azonban mégis egyértelműen az a motoros, vagy robogós, aki az egynyomúaknak fenntartott hely helyett a kocsik parkolójába áll be. Nincs is szebb annál, mint amikor meglátod az üres helyet, már szeded alá a kormányt és akkor hopp! Egyszer csak ott terem előtted a bilikék Vespa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése