2012. december 15., szombat

Karácsonyi (be)vásár(lás)

Először is a szolgálati közlemény: bár maga a poszt 2013-ban íródott, évről évre folyamatosan frissítésre kerül. A legfrissebb információk mindig a bejegyzés végén találhatóak. Köszönöm. 

Jön a karácsony, mindenki rohan vásárolni... én is, persze többnyire csak élelmiszert (a Shopping Nordban lévő Merkur tele van laktózmentes cuccokkal, olyasmivel is, amit eddig csak Németországban láttam, vagy még ott se). Jó, Dinit és Danit (a sárkányfejű kesztyűm, akik jelenleg a szárírón fetrengenek kimosva) én is az adventi vásárban boltoltam egy tibeti figura standjánál...
Apropó, grazi adventi vásár... Elég népszerű az otthoniak körében is - meglepően, vagy nem is annyira meglepően sok magyar szót hallani a belvárosban ilyenkor. Felhívom mindenki figyelmét, hogy az adventi szombatokon a tömegközlekedés volt ingyenes 2013-ban is csak marha jól elrejtették az infot. És van az AltstadtBim, vagyis a belvárosi villamos. 
Mi ez, ha nem a fogyasztásra való "felszólítás"?
Gyerünk, nép, irány vásárolni, pörögjön a gazdaság...
A 2014-es update az oldal alján található. 
 

 



Maga a vásár szerintem pontosan úgy néz ki, mint tavaly, nagyjából még a standok is ugyanazok, csak az árak lettek magasabbak. Jó hír, hogy a forralt bor nem drágult és a minősége sem lett rosszabb: 2,8-3 euro körül van, plusz 2 euro bögreletét, amit visszaadnak, ha az ember visszaadja a bögrét. A sült gesztenye kihagyhatatlan (jelenleg 2013-ban egy 1/4l 2,6 Euroba fáj), az elmúlt hetekhez képest itt is történt változás: a kedvenc gesztenyésem most már kétféle mennyiségben árulja a gesztenyét... A forralt bor egyébként privát véleményem szerint a Franziskanerviertelben sokkal jobb, mint a főtéren (kivéve a Schilcher, ami drágább - 3,2 Euro - viszont azt tényleg finom) és érdemes kipróbálni a Glühmetet is. Ez egyfajta mézes/mézbor, aki árulja egyrészt biogazda, másrészt őstermelő. A kisebb vásári részek sokkal hangulatosabbak, mint a nagy középen, bár aki kürtöskalácsozni akar (kicsit kicsi és drága, de az ittenieknek kuriózum, veszik, mint a cukrot), vagy éppen kisvonatozni, annak ide kell jönnie. Vicces gumikacsáért is.
Érdemes felmenni a Glockenspielplatz környékére is - főtérről a meredek Sporgassen felfelé, majd a Färbergassen jobbra be. Az igazi, kézműves termékeket itt lehet megtalálni: az egyedi üvegékszerektől a termésbabákon át a nemez-, és textilszörnyekig minden van - igaz, az árak itt sem alacsonyak (mondjuk úgy, hogy kimondottan magasak), dehát mindenhol így van ez, ha karácsonyi vásárról beszélünk. 
A Karmeliterplatzon ott a gyerekvilág és a jégpálya - hétvégén a jégpálya zsúfolt, de mint sok minden, ez is ingyen van.
Grazban nem tilos az utcazene, ami különösen hangulatossá teszi a belvárost. Ami viszont a dolgok sötétebbik oldala: az utcazenészek mellett sajnos nagyobb számban jelentek meg a koldusok is, némelyikük nagyon ismerős, Budapesten már találkoztam velük... (Magyar export, de erre azért annyira ne legyünk büszkék...)
A belvárosi "nagy" vásárokkal ellentétben a Schlossbergen lévő Aufsteiern vásár nincs egész héten nyitva, csak hétvégén, de akkor léni is alig lehet. Itt mindenféle stájer kézműves portékákat kaphat az ember, meg jóféle stájer ételeket ehet - érdemes meglátogatni, márcsak a Schlossberg miatt is. 
Lates news: a sapka árához csak ennyit tudnék hozzáfűzni...
2013: még mindig el vagyok bizonytalanodva sapka-ügyben. Csíkos manósatyimnak kéne szerezni egy helyettest, de azért még mindig kicsit soknak találom az árat... A megoldás valószínűleg az lesz, hogy keresek a neten "hogyan csináljunk manósapit" leírást és ügyes kezű Anyukámmal megcsináltatom.

És akkor a 2014-es frissítés, mivel a statisztikák szerint egyre többen keresnek rá a grazi adventi vásárra... Közlekedési információ: minden adventi szombaton ingyenes a tömegközlekedés a 101-es zónán belül (ez Graz maga). Ebbe beletartozik a sikló is, de a Schlossberglift nem! A vásár egyébként november 21-én nyílt meg, de áll már és működik is a Karmeliter Platzon a Kinderwelt (megyek korizni). Ha valaki kézműves cuccokat keresne, akkor menjen a Färberplatzra - a Hauptplatzon lévő vásár főként az enni-inni akarók igényeit elégíti ki. Rengeteg a forralt boros stand (a legfinomabb forralt bor a Franziskaner Viertelben kapható, ahogyan a legjobb Kinderpunch is, bár azért ez utóbbival versenyre kel a Schlossbergen lévő Aufsteirern vásáron kapható), árus kevesebb van, megy az adventi kisvonat, meg persze a körhinták is. Újdonság a Südtiroler Platzon lévő Steirerhütte, ez korábban nem volt. És ami nagyon fontos, hogy aki teheti, kerülje el messzire a belvárost autóval! Érdemes kijjebb letenni a kocsit és bebuszozni/villamosozni, mert a parkolás Grazban örök téma - sok az autó, kevés a hely és még drága is a kék zónán belül.   
És aki igazi érdekességet akar látni, az november 30-án mindenképpen legyen Grazban: ismét megnő a krampusz és téldémon sűrűség, megint lesz Perchtenlauf a Herrengasse-én.        

2015: 
A karácsonyi vásár idén november 20-án nyit meg, 14 helyszínen lehet majd enni-inni, vásárolni, vagy egyszerűen csak szájat tátani. Gyakorlatilag az összes már 20-ától látogatható, kivéve a Färberplatzon lévő, ez egy héttel később, 27-én nyit. 
A Perchtenlauf idén vasárnapra esik, november 29-én lesznek ismét láthatóak a krampuszok és egyéb állatfajták a belvárosban. Ingyenes a közlekedés: minden grazi járat az adventi szombatokon ingyenes, és egészen tél végéig van egy akció is: pénteken az egy órás jegy (Stundenkarte) napijegynek számít. Első ránézésre a Hauptplatz-i vásárrész pontosan ugyan olyan, mint már évek óta mindig, talán még az árusok is ugyanazok, főleg forralt borozni lehet, vásárolni nem nagyon.
A Karmeliterplatzon idén is van koripálya. 
És egy kicsit a forralt borról: ha valaki tényleg jó minőségűt szeretne inni, akkor a Südtirolerplatzra menjen a Steirerhüttéhez. A náluk kapható enni és innivalók mind kitűnő alapanyagokból készülnek.  

2016:
Lilával, mert miért ne? 
A vásárok, jelentem megnyitottak és gyakorlatilag ugyanazok árusítanak, akik már öt éve mindig. A közlekedés adventi szombatokon ingyenes, az Aufsteirern kézműves vásár a Schlossbergen kizárólag hétvégén van nyitva.  
Gasztroajánlat: a Steirerhüttét üzemeltető családnak a Mura túlpartján a kis vidámparknál van egy palacsintázója is. Érdemes kipróbálni! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése