2017. október 10., kedd

Tökszezon

Ha Steiermark, akkor tök. Sütőtök leves, tökmag, tökmagolaj, tökös rétes, tökmagolajos sütik. Minden, ami tök. Tök hátán tök ilyenkor októberben. Már október van, félelmetes. Ha lement a Steierische Herbst, jön a karácsonyi vásár.
Én személy szerint nem rajongok a sütőtökért, csak mostanában kezdtem felfedezni, hogy nem minden tökfajtának van orrfacsaró szaga, ha beteszem a sütőbe.Például a Butterkürbis ilyen, és a Billában lehet kapni kisebb darabot is, nagyjából 75 centért.
Arra gondoltam, közreadom a kedvenc krémlevesem receptjét, hátha valaki megihlet.
Tehát a sütőtök krémleves sárgarépával
Hozzávalók: fél kiló sütőtök, 3 szál sárgarépa, 2,5 dl zöldség alaplé (akár kockából), 1 dl tejszín, kis darab friss gyömbér lereszelve, só, bors
Elkészítés: A tököt meghámozzuk és felkockázzuk. A butterkürbisnek nincsen magja, ha olyan fajtát használunk, aminek van, akkor ki is kell magozni. A sárgarépát megpucoljuk, és felkarikázzuk, majd a tökkel együtt betoljuk a sütőbe 200 fokra. Amikor megpuhult, kivesszük és a zöldség alaplébe tesszük. Ezt összeforraljuk, beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a sót, borsot, gyömbért. Botmixerrel összeturmixoljuk az egészet, és ha főzelék sűrűségű lenne, akkor felhígítjuk vízzel. Még egyet rottyantunk rajta, és kész. Ha a sárgarépa kicsit keményebb marad, az se baj, a turmixgép leviszi, vagy ha nem, akkor egyszerűen kiesszük a levesből egyben... 

Ez meg ugyan nem a leves, de ezt is a hétvégén csináltam.
A legújabb sünis-baglyos-katicás-galócás ajtódíszem, mert eddig csak szellemes-tökös volt és az csak mindenszentek környékén időszerű.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése