2023. november 19., vasárnap

A teherautó nem játék

Nem szeretnék reflektálni a budapesti általános iskolánál történt tragédiára, éppen ezért egy másik, Grazban történt balesetet kapcsán szeretnék veletek pár gondoltatot megosztani a nagytestű gépállatokról. 

Nagyon sokszor találkozom nagyon szűk helyeken ezekkel a hatalmas gépekkel. Kukásautók, áruszállítók, buszok. Ottvannak mindenhol, a főutakon éppúgy, mint a belvárosi szák utcácskákban és elképesztő az, ahogyan a kerékpárosok és a gyalogosok egy igen szép hányada viselkedik velük. Pedig a teherautó a közlekedésben nem játék!

Ezért: 

A teherautók és buszok elképesztően veszélyes jószágok, a közlekedésben mindig nagy tisztelettel és óvatossággal kell rájuk tekinteni. Ha kisgyerekes szülő olvassa ezt, kérem, hogy tanítsa meg a porontyának: Nagy járművet mindig úgy közelítünk meg , hogy azt feltételezzük, a sofőr nem lát minket! Merthogy sokszor tényleg nem lát, akkor se, ha a jármű minden lehetséges pontján tükrök vannak (kukásautó) és még holttér figyelő is segíti. 
Ezek a nagy vasak ugyanis teljesen máshogyan manővereznek, mint a személyautók, máshogy mozdulnak, más íveket használnak és iszonyatosan nagy holtterük van, ahogy ezt a fenti ábra is mutatja. Egy ilyen gép megközelítése mindig fokozott figyelmet igényel és az sem hátrány, ha megtanulunk előzékenynek lenni velük szemben, mert ha egy ilyen belemegy az ember szemébe, az fáj. 
És akkor el is érkeztünk a balesethez, ahol a sofőrt mentő vitte el sokkos állapotban, miután kanyarodás közben elütött és maga alá gyűrt egy kerékpárost. Nem meglepő módon a 20 éves hölgy a helyszínen életét vesztette. 
A képet a neten találtam, a virages.com oldalról való, de ennél jobban nehéz szemléltetni a szituációt, ami tragédiához vezetett:
Forrás: virages.com

Adott a védett úton haladó kerékpáros és a kanyarodó teherautó, az éppen aktuális holtterével. Nem, nem minden gépben van holttérfigyelő, mivel ha jól tudom, csak tavaly óta kötelező, éppen ezért akár előnyünk van, akár védett sávon haladunk, mindig maradjunk távol ezektől az iromba jószágoktól! 
A hosszú és széles gép többnyire a felezőhöz behúzódva kezdi meg a kanyarodást (különben letapossa a járdát), éppen ezért se jobbról, se balról ne menjünk be mellé egészen addig, amíg nem tiszta, hogy hová fordul. (Elgázolt e-rolleres esete szintén Budapesten, szintén halálos áldozattal). Adjunk nekik helyet, ne vagdossunk be eléjük!
Kettőn áll a vásár. Ha én látom őt, de ő esetleg nem lát engem, akkor max anyázok egy sort, hogy bekanyarodott elém, de mindenki megy tovább egészben, ha azonban egyikünk se figyel, könnyen lehet, hogy valaki nem megy haza. A közlekedés veszélyes üzem, egy kis defenzivitás sosem árt. Gyalogosként, kerékpárosként mi vagyunk a védtelenek. Figyeljünk oda, a saját érdekünkben akkor is, ha nekünk van előnyünk!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése