2019. július 21., vasárnap

Miért nem nyaralnék Spanyolországban

Minden nyár, minden ősz kötelező tartozéka nálunk a granadai tesztút, így  viszonylag sokat járok az Ibérián és egyáltalán nem vágyom itt nyaralni. Hogy miért? Ezért...

1. Szemét
Szemét mindenhol. Az utcán, a csalitosban, a nemzeti parkban. Mindenhol. A frekventált helyeken valamennyire összeszedik, de két utcával beljebb ott bűzlik. Ha eltávolodsz a turisztakailag fontos területektől, pofán vág a kosz. Műanyagot hord a szél az út mellett, a házak előtt.

2. Nyelv
Esélyed sincs. A helyiek nem hajlandóak, csak a saját nyelvükön megszólalni, nem tudnak, nem akarnak angolul tudni. Andalúzia különösen rossz ebből a szempontból. A seggük kilóg a gatyából, a házak omlanak, a turistákból élnek, különben nuku, de nem. Egy részük valószínűleg még mindig abban a hiszemben van, hogy a spanyol birodalom létezik. A szállodában és a múzeum kasszájánál talán lesz olyan, aki legalább makog angolul, de máshol nem. És semmit nem írnak ki. Nem tudod, hol vegyél buszjegyet, hogyan érvényesítsd, hogyan tankolj, különösen este 10 után.

3. Tankolás
Eddig minden úgy ment, mint normális helyeken. Leveszed a pisztolyt, tankolsz, fizetsz. Hahaha. Neeeem. A kutasnak először meg kell adnod, mennyiért tankolsz, aztán ő átkapcsolja kutat szabadra, este 10 után pedig kvázi előre fizetsz, aztán lesz nafta. Vagy valami ilyesmi, mert a cigány p... nyifogott valamit a mikrofonba spanyolul, amit mi nem értettük és tacepao sincs a külföldinek, hogy így tankolj, te hülye. Sikerült elszakítania nálam a cérnát a luvnyának nem kicsit, amikor 60km megtétele közel 2 órát vett igénybe és ő egyszerűen ignorálta, hogy nem értjük sem őt, sem a szitut.

4. Bikaviadal
Nem értem. A bikafuttatást sem. A kultúrális örökség része, mondják ők. Oké, de nem lehetne esetleg múzeumba vinni? Régen divat volt kivégzésre járni, ma már annyira nem menő. Európai részen legalábbis. A mozdulatok úgyis bekerültek a flamencoba, ott tovább élnek, nem kell ölni bikát a megőrzésük érdekében.

Vannak szép tengerpartjaik, szép hegyeik, lenyűgöző váraik, amiket száját tátva néz az ember, de ennyi. Ilyen hely van a közelebb is, nem kell ezért átutazni Európát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése