2019. július 31., szerda

Frankfurt

Az én bőröndöm volt az egyetlen a szalagon - azt hiszem, ez mindent elmond arról, mégis általában mennyi idő töltenek az emberek Frankfurtban. Igen, nagyjából egy tranzitnyit, ha a cél nem maga a város, vagy éppen a környék.
Mindeddig én is csak a reptéren jártam, nem is egyszer, általában itt - vagy Münchenben - szállunk át, ha Spanyolország, Németország, vagy éppen Svédország felé megyünk.
Pedig Frankfurt megérdemli, hogy legalább egy hétvégét, de inkább egy hosszú hétvégét eltöltsön itt az ember.
Pechemre épp a Pride alatt sikerült jönnöm, ami miatt a teljes szombat délelőttöt elveszítettem - engem ugyanis a belváros szivárványos színpad nélkül érdekelt, a tömegrendezvényeket egyébként is kerülöm, főleg az olyanokat, amik eleve megosztják a közvéleményt. (Ha nem mész oda, nem vágnak pofán. Win - win szitu.)
Frankfurt teljesen kétarcú. Egyrészt modern, másrészt régi. A tömegközlekedés példás, a város és a reptér összeköttetése tökéletes, minden megállóban van jegyautomata, ami működik és a használata teljesen egyértelmű. A jegyárak reálisak, és a napijegy korlátlan utazásra jogosít a zónán belül mindenre, kivéve az ICE-t. Busz, villamos, S-Bahn, U-Bahn, minden benne van.
A bookingon sikerült ismét belenyúlni és kitűnő szállást foglalni (Hotel Cult Frankfurt City), reggelivel, és tadamm, 20 percen belüli reptéri összeköttetéssel - 20+ eurós taxi helyett 4,95 eurós S-Bahn jeggyel meg lehetett oldani a kijutást, stressz és dugó nélkül, kényelmesen.
A legzavaróbbak pedig nem a bevándorlók, hanem a bunkó távol-keleti (kínai, koreai) turisták, akik úgy érzik, övék a világ.
Mit érdemes Frankfurtban megnézni?
A dómot mindenképpen. Van egy kis múzeuma is, 3 eurós belépővel, és fel lehet menni a tornyába, szintén 3 euróért. Ez utóbbi egészséges embert kíván, jelentős súlytöbblettel és rossz keringési rendszerrel senki ne vágjon neki!

A dóm múzeuma kicsi, de érdekes, ha már ott van az ember, mindenképpen érdemes bemenni és eltölteni ott egy kis időt. Ha mindent végig olvas is az ember, akkor is legfeljebb egy óra alatt végez vele.

A Goethe ház természetesen kötelező program, és mindenképpen érdemes megvárni, hogy tárlatvezetés legyen. Ez német nyelvű, de a történész nagyon lelkes és sok érdekességet megtudhat az ember a Goethe családról és magáról Goethéről is. És arról is, hogy valójában már csak 10 százalék eredeti itt, ahogyan maga a ház is replika - az, amiben Goethe felnevelkedett, elpusztult a II. világháborúban, a pince maradt csak meg és a lépcsősor.

Pálmakert. Drága, de kellemes séta egy botanikus kertben, tavacskák, szökőkutak között, én hamar eluntam. Nyilván van olyan, aki egy egész délelőttöt képes eltölteni itt, egy pár órás sétát azonban simán megér.
Az óvárosi rész kifejezetten kicsi, de ettől még érdemes megnézni, ahogy az Alte Oper is valójában csak egy szép épület, hacsak nincs akkora szerencsénk, hogy be tudunk jutni.


Frankfurtnak van metrója, több vonal, ha jól emlékszem, legalább öt.
Sok mindenre persze nem volt időm, mert vasárnap már inkább a pakolással törődtem, hiszen hétfőn reggel már indultam tovább.

Ja és csak úgy mondom, hogy Sinnsheim egy órányi autóútra fekszik Frankfurttól.
Szerintem még visszatérek ide... és bérelek egy autót, hogy bejárhassam a környéket, ami több várat is rejteget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése