2017. január 27., péntek

Jajbazmeg

Ekkora faszságot is régen olvastam már, mint amit most egy ismerősöm osztott meg a FB-n. Teljességgel át tudom érezni orvos ismerőseim problémáját, amikor "szakértők" beleszakértenek a munkájukba.
Az ordenáré hülyeség, ami nálam leverte a biztosítékot "Egy tapasztalt buszvezető véleménye a veronai balesetről" címmel fut az egyik nagyon sok okosságot terjesztő oldalon, melyet nem kívánok megnevezni.
Belsőégésű motor, BM! Vágod, papa? BelsőÉGÉSŰ. Égés zajlik benne, tehát kib... meleg! Igen, pontosan, ahogy az ember is meleget fingik! Menet közben vörösen izzik a leömlő és a feltöltő, de ezt szerencsére nem látja senki. Igen, forognak a tárcsák, darálnak a fogaskerekek, csörögnek a láncok. Morog, robajlik minden, amikor egy gép jár. ÉS KIB... SOK SZENZOR FIGYELMEZTETI A VEZÉRLŐT (ECU) ARRA, HOGY HA GEBASZ VAN, TÚLMELEGSZIK VALAMI, AZONNAL REDUKÁLVA LEGYEN A TELJESÍTMÉNY! Egy korszerű motornak több esze van, mint egynémely kétlábúaknak, de amikor egy jármű száz plusz tempóval nekibaszódik a betonfalnak, akkor fel lehet dugni minden elektronikát. Olyan mérhetetlen energia szabadul fel rövid idő alatt, amit az emberi agy fel sem képes fogni! Ja, hogy mégis csak oda kellett volna figyelni általánosban fizika órán, amikor a tanárnéni, vagy tanárbácsi az ütközésekről beszélt.   
A veronai buszbaleset vizsgálata még nem zárult le, minden így történt, úgy történt szimpla találgatás! Lehet, hogy soha nem derül ki, mi és hogyan történt, mivel a tűz szinte minden objektív bizonyítékot elpusztított. Igazságügyi műszaki szakértők, orvosszakértők, tűzvizsgálók, rendőrök, minden nap újra és újra megnézik a képeket, videókat, futtatják a szimulációkat. Az ő agyuk azóta is csak a tragédia körül pörög, próbálják megfejteni ezt a borzalmas rejtvényt.   
Nincs annál szomorúbb dolog egy mérnök számára, mint amikor a gépe, a büszkesége embert öl és meg kell számolnia a halált. Épp elég tudatlanság van már így is a világban, nincs szükség az ezttudnodkell-mindenegyben "tapasztalt buszvezetőire", hogy tovább hintsék a hülyeséget magvait!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése