2024. július 10., szerda

A kisherceg (Broadway Entertainment Group)

Értékelés: 4/5
Látvány: 5/5
Zene: 5/5
Koreográfia: 5/5
Rendezés: 2/5  

Július 3 és 14 között vendégszerepel A Kisherceg című előadás a grazi Operában, melyet a Dubajban bejegyzett Braodway Entertainment Group szervez és közvetít ki. Budapesten már vendégszerepelt a darab, de ha valaki lemaradt róla, most Grazban és Prágában még megnézheti. Figyelem, ez az előadás nem gyerekeknek való! Akkor se az, ha a Kisherceg amúgy általános iskolában kötelező olvasmány!

Mivel minden nap az Opera előtt kerekezek el, már láttam a molinót a bejárat felett, de nem különösebben keltette fel a figyelmemet. Az előadás reklámja tök véletlenül jött szembe velem Facebookon, és a közvetítő érti a dolgát, meg kell mondjam. Olyan profin van összevágva a cucc, hogy mindjárt vettem is rá jegyet. A felét egyébként is visszakapom a céges Kulturfondból, szóval miért ne... A jegyek drágábbak az Opera saját előadásainál megszokottnál, de nem drágább, mint bármelyik másik, külső szervezésű előadás például a Messében. Egyszer egy évben belefér.    

A grazi Opera nagy kedvencem, egyike a kortárs operaházaknak, ahol bár nincs dresscode, az emberek mégis szépen kiöltözve jönnek. Van bicikli parkoló (igen, képes vagyok lebiciklizni puccba vágva), a belső tér gyönyörű, a büfé átlagos vendéglátóegységi árakkal működik és főként regionális termékeket kínál. Grazban az Opera fasza hely, ahova az egyszerű ember is szívesen megy, mert a jegyárak széles skálán változnak, a Carmina Buranat pedig nem szakítják meg büfészünettel...

De vissza a Kisherceghez. Az előadást tűpontosan kezdik, ne tessenek elkésni! Baromi udvariatlan dolog a többi nézővel és a művészekkel szemben is. A kis társulat a belét kidolgozza a színpadon, nem viccelek, minden egyes művész elképesztő teljesítményt nyújt a szerepében. 
Látványos, akrobatikus elemekkel teli, kortárs darab, amit nem fog mindenki szeretni. Kell hozzá egyfajta nyitottság és a legkevésbé sem gyerekbarát, szóval a csimotát otthon lehet hagyni. Szépen össze van rakva minden, helyén van a koreográfia is, aminek a kivitelezéséhez hihetetlen erő és ügyesség kell, a művészek is abszolút ott vannak a szeren... Egyetlen baj van vele: a narráció francia nyelvű! A fordítás pedig a színpad felett, a lámpák között megy két aprócska csíkon! Húbazdmeg, ember, ha nemzetközi porondra mégy valamivel, legyen már annyi eszed, hogy vagy lejjebb helyezed el a kivetítőket a felirattal, vagy legalábbis angolul narrálod a darabot!    
Ez óriási probléma, mert totálisan elvonja a figyelmet a színpadról, és nem viccelek, az előttem ülő család egyszerűen otthagyta a szünetben az előadást. Pedig a második felvonás talán még jobb is, mint az első. 
Összességében: a Kisherceg egy érdekes darab, kortárs tánc és cirkuszi akrobatika egybegyúrva a sokunk által szeretett könyv alapján. Érdemes megnézni, bár nem mainstream, és az sem árt, ha előtte újra olvassuk a klasszikust.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése