2024. április 1., hétfő

Egyszerű almás sütemény

 Pár hónapja, a szokásos, szombati bolhapiaci körutamon az egyik standnon megláttam egy jó vaskos könyvet. So kocht man in Wien... Kiadás éve 1938. Belelapoztam, nézegettem, és hát sajnáltam szegényt, hogy öregkorára ittvégezte, egy bolhapiacon, de visszatettem, mert ugye van nekem már egy öreg szakácskönyvem, igazán nem kell még egy. 
Szeretett könyv lehetett, látszott rajta, érthető módon rosszul érezte magát koszosan a lomok tetején... Szipogott is, jó hangosan, úgyhogy megesett rajta a szívem. Az eladó még engedett is az amúgy sem borsos árból, így mindenki elégedetten távozott aznap a piacról. 


A könyv eddig csak nézelődött a hűtő tetején, mert nem sokat volt időm főzni, de most, húsvétkor több recept is kipróbálásra került belőle és eddig egyikben se csalódtunk. Laktató, könnyedén elkészíthető fogások tömkelege van benne, egész éves menü javaslatok (vegetariánus is), maradékhasznosítás, és csak szólok: a pohárkrémet nem a mai gasztrobloggerek találták fel... 
Ez az egyszerű, kelt tésztás almás már a múlt héten felkeltette a figyelmemet, meg is vettem a friss élesztőt és a tejet, mivel egyiket se tartok itthon úgy általában. Volt néhány szottyadt alma is a kosárban, gondoltam, tökéletes lesz.

Ez a fél adagból lett, fél kiló lisztből mi nem készítünk tésztát, az túl sok lenne egyszerre. Jelentem, isteni finom. 
Mivel egy 1938-as receptről van szó, ismét felhívom a figyelmet arra, hogy a mai és az akkori liszt között óriási a különbség, tehát a sima búzaliszthez mindenképpen kell keverni teljes kiőrlésű búzalisztet. 
Íme, a módosított recept:
Végy 160g 00-ás (tehát fogós tésztához, pizzához való lisztet) és 100g teljes kiőrlésű búzalisztet, keverd össze és készíts a közepébe egy kis mélyedést. Ebbe tégy egy csipet cukrot, valamint 10g élesztőt és öntsd fel egy kis langyos tejjel. Seperj rá egy kis lisztet és hagyd feljönni. 3g sót szórj a nem élesztős lisztre. Ha feljött a Dampfl (vagyis élesztős rész), jöhet a gyúrás! Adj hozzá egy egész tojást és annyi tejet, amennyit felvesz. Rugalmas, nem túl kemény, nem túl folyós tésztát kell kapnod. Tedd meleg helyre, és keleszd duplájára. 
Az almát most meg és vágd vékony szeletekre.
Vajazz és zsemlemorzsázz ki egy cserép formát (vagy tepsit). Ha feljött a tészta, tedd bele a formába úgy, hogy 2-3 centis pereme maradjon és szurkáld meg villával néhány helyen, hogy a gőz ki tudjon jönni alóla. Tedd bele az almaszeletek felét, szórd meg ízlés szerint cukorral és fahéjjal, majd tedd rá a maradék almát és cukrozd, fahéjazd be. 
Told be a hideg sütőbe, amit ezután 180 fokra állítasz (alsó-felső sütés) és addig süsd, ameddig a szegély szép, aranybarna nem lesz. 
A forma méretétől függően lesz a tészta alól vastag, nekünk jó vaskos lett, de finom, puha. 
Lehet hozzá készíteni vaníliás szószt, vagy tejszínhabot, de anélkül is finom. 
Jó sütögetést és boldog nyulat mindenkinek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése