2024. március 2., szombat

Örzse a pácban - a hiba oka

A 15k-t 1890 és 1957 között gyártották, és az ISMACS kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy rengeteg alkatrészváltozattal találkozhat az óvatlan felhasználó. Egészen elképesztő, hogy bár szériaszám alapján egy adott egység valóban 15k-hoz való, mégsem passzol, mert az adott gépet még egy korábbi, esetleg kísérleti verzióval szerelték. 

Örzse sajnos korábban áldozatul esett egy lelkes, de nem éppen szakszerű felújításnak, aminek következtében elveszítette a részletmintái jelentős hányadát (a szétkent arany és ezüst festék maradványai ottvannak beleragadva a fekete részekbe és a lakkozást is sikerült alaposan tönkretenni) és valószínűleg a varróképességét is. Ennek oka alaposabb szemrevételezés után ki is derült: idegen test van a rendszerben. A gép eredeti bobbin házához nem passzol a sikló horog. Egyúttal fontos nyomra leltünk nagymamám C-szériaszámú gépének korát illetően is: feltételezhetően egy korai C-ről van szó, mivel ugyanaz a bobbin ház és sikló horog van beépítve, mint Örzsébe (kellene). A C-széria 1908-tól indult Németországban, Örzse 1909-ben született Skóciában, a nálunk lévő gép tehát feltehetően hasonló korú. Igen, én is látom, hogy koszos... 

Nagymamám gépe, ez lenne normális

Örzse nem belevaló horga

Örzse jelenleg tehát alkatrészre vár, ami már úton van Angliából. Az ebay-en találtam ugyanis egy 1906-os komplett szettet, így ha a horog nem lenne jó, egyszerűen beépítem mindenestől. Addig pedig megtisztítom a talpakat és nekilátok a másik, ismeretlen véncsont gatyába rázásának, van továbbá egy bőrkesztyű is, aki nagyon szeretne végre tiszta lenni.       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése