2022. november 1., kedd

Mekk Elek esete a biciklivel

avagy miért ne elekeljetek soha. 

Említettem korábban, hogy a Nagyságos bal oldali pedálja javításra szorult, mivel az idő vasfoga elrágta a gumiblokkot. A willhabenen minden is van, viszonylag rövid keresgélés után sikerült is eredeti gumikat szerezni az öreg Styria pedálhoz. Csak úgy, a mihez tartás végett: az eredeti Styria pedálok feljavítva, kompletten 25 eurónál kezdődnek.   
A veterán kerékpárjavítók poklának első bugyra egyértelműen az összerozsdált alkatrészeké. Csak letörni tudtam végül az anyát, amiről kiderült, hogy szimpla M5-ös egyébként, csak 50+ évvel ezelőtt a laptáv még nem 8mm, hanem 9mm volt. 
A második, mélyebb bugyor pedig a Mekk Elekek bugyra. Óriási különbség van az elekelés és a mekgájverkedés között, jegyezzük meg! Mekgájverkedés esetén az ad hoc megoldás ideiglenes és később nem okoz oltári fejtörést senkinek. 
Az én pedálomat valaki sajnos megelekelte: egy koridegen szorítópántot tett fel, aminek a vastagsága nem egyezik az eredeti pántéval, ergo az eredeti gumiblokkot nem lehet beépíteni. 
Az eredmény a képen látszik. Eltörött a szemafor - ez szerencsére könnyedén javítható pár csepp pillanatragasztóval, de akkor is. Abszolút elkerülhető baleset, ha nem kendácsolva van az alkatrész. 
A gumiblokk egyébként alakítható, de mivel azt szerettem volna, ha a Nagyságos bevethető marad, feltettem a blokkot szorító és szemafor nélkül. A Dremel ugyanis lemerült, így nem tudtam tovább faragni a kiszemelt blokkot, áram pedig a pincében nincs, pontosabban konnektor formájában nem találtatik meg. 
Rühellem az ilyet, mivel egy nem összebaszott egység alkalmi javítása legfeljebb két kézleveréssel, szentségelés nélkül megoldható bő fél-egy óra alatt. 
Ennyi idő volt nagyjából feltenni a vadi új gumikat otthon a Csepel Csillagra és megcsinálni a folyton billegő kormányát. Most az is járóképes újra, már csak a csengőt kell kijavítani. A kannibalizálásra szánt alkatrész is meg volt véve, csak idő közben valahova el lett téve (itt biztos megtaláljuk felkiáltással) és nem sikerült a nyomára bukkanni. 
 
Szóval, feleim, ne elekeljetek! Sose tudjátok, mikor kell azt a szart újra megbontani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése