2022. november 26., szombat

Karácsonyi vásár 2022 Graz

avagy érdemes-e kijönni Grazba karácsonyi vásárba? (röviden: nem)

És miért nem? 

Nagyjából pontosan azért, amiért a budapesti vásárba sem érdemes kimenni igazán.
Minden iszonyúan megdrágult, de a minőség ettől még nem lett jobb. A forralt bort ugyanúgy nem a díjnyertes borokból készítik, a bögrebetét 5 euró idén és mivel ez az első korlátozások nélküli vásár a covid lezárások óta, brutálisan sokan vannak. 
Grazra rászabadultak a turisták, ami persze most jól jön, mivel a várost hajszál választja el a fizetésképtelenségtől. Ettől függetlenül csak felkerült a karácsonyi díszkivilágítás a fejjel lefelé lógó, halott fenyőkkel a fejünk fölé... Kellett, mint malacnak a böllérkés, de komolyan.

A Hauptplatzon továbbra is csak zabálni és vedelni lehet, pár standot leszámítva nincs megvásárolható holmi. A Bukowski plüssös idén is ottvan, de a pénztárcába mélyen bele kell nyúlni egy onnan való maciért. 
Ugyanez vonatkozik a Südtirolerplatzra és a Franziskaneviertel részre is, de gyakorlatilag MINDEN vásárnak ez a lényege. Kaja, pia, némi Kunsthandwerk, vagy tucatáru, azt slussz. Örüjjé, kocsog, hogy nem kell regisztrálni, meg a veszettségi igazolványt lóbálni a kapu előtt. 
Ami talán érdekesebb és értelmesebb a többinél, az a Färbergasse és a Schloßberg. Itt ugyanis kézművesek árusítanak. Kevesebben vannak, mint korábban, a standok mocskosul sokba kerülnek nekik és az árakból nem fognak engedni az eladók, nem kell próbálkozni az alkudozással. 
Ha pedig már mindenképpen drágán eladott olcsó lőrétől szeretne valaki berúgni, akkor inkább az Eisernen Tornál lévő bódékat válassza: a bevétel jótékonysági célokat szolgál.     

Összefoglaló az idei adventi izékről Grazban és környékén.

Figyelem! Perchtenlauf a Herrengassén nem lesz idén sem (nincs rá zsé), ellenben 5 eurós beugróért (gyereknek csak 3) az Eggenberg Allee-n megtekinthetők lesznek eme bájos teremtmények. 
UPDATE: a Krampusfestet lemondták! 

A Lumagicáról majd jelentkezem, terveim között szerepel kimenni és megtekinteni a fényszobrokat.      
 
A négy adventi szombaton a közösségi közlekedés idén is ingyenes.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése