2021. szeptember 5., vasárnap

De tényleg, hová?

 Két repülőnapon is voltam kint idén - új rekord! -, egyszer Magyarországon és egyszer Szlovákiában. Ez itt nem a hencegés helye, Kecskemétről lemaradtam, épp akkor voltunk kicsit nyaralni, a SIAF épp kapóra jött. Eddig a felvezetés. 

Ami engem alapvetően nem lep meg, hogy a gyerekek - nemtől függetlenül - érdeklődnek a repülőeszközök iránt. Ez számomra természetes, elvégre a gyerekek kíváncsiak mindenre, szóval a nagy, zajos masinák persze, hogy vonzzák őket. 
Az is természetes, hogy sok esetben az egész család felkerekedik ilyenkor és kivonul rántotthúsos szendvicset enni a reptérre. Igen, akkor is, ha éppen három kislány van abban a bizonyos családban. Nem egy picike hölggyel találkoztam "odakint", aki a flitteres tütüjében, csillámpónis pólóban, rózsaszín fültokban örült a repcsiknek és mászott fel mindenre, amire fel lehetett mászni, legyen az harckocsi, vagy éppen helikopter. 
Igen, rózsaszín tütüben, masnikkal. A kisfiúk és kislányok aránya nagyjából azonos, éppen ezért merült fel bennem a kérdés: Mégis, hová tűnnek ezek a kislányok, akikben meg van az érdeklődés a gépek iránt? Miért van az, hogy a világon mindenhol a STEM terület még mindig erősen férfiasnak számít? Miért vagyunk még mindig annyira kevesen, hogy kis űrlényeknek néznek minket, mérnököket, pilótákat? Hogy szó szerint megbámulnak, ha meglátnak egy prototípus mellett, vagy éppen a fényképezőgéppel egy tribünön?
Persze, változik az érdeklődési kör, hiszen a kisfiúk se "végzik" mind pilótaként, vagy éppen műszaki pályán, de mégis, miért nagyobb ez a lemorzsolódás a kislányok között? 
Vajon mekkora szerepe van a társadalmi berögződéseknek - nem nőies pálya, a lányok nem értenek a gépekhez, a lányoknak nem megy a matek, a fizika, a lányoknak nincs térlátása (!), és a többi -, hogy azok a kishölgyek, akik egykor boldogan lógtak egy harckocsi lövegén, mégsem jelennek meg a STEM területen? 
Miért félünk még mindig attól, hogy mások mit fognak szólni a választásunkhoz - legyen itt szó egy táncművészet iránt érdeklődő kisfiúról, vagy éppen egy repülőkkel játszó kislányról?   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése