2021. augusztus 28., szombat

Mindenki szerkeszti

Csak egy kis baráti emlékeztető, hogy néhány, kifejezetten szerencsés felvétel kivételével MAJDNEM MINDEN kép, amit a netre feltöltenek, szerkesztett. 
Én, személy szerint nem vagyok híve a túlzott képmanipulációnak, mert nem az a célom, hogy a valóságtól teljesen elrugaszkodott felvételekkel villogjak, de egy kis korrekció néha tényleg nem árt. 
Tipikus példa erre a két éve, Zeltwegben készített fotó. 
Az eddigi leghidegebb (15 degC) és egyik legkellemetlenebb repnap volt az Airpower 19, ahová spotterként jutottam be. 

Disclaimer: nem vagyok spotter. Nem vadászom a gépeket, nem dokumentálom őket. Egyszerűen csak szeretek repülőeszközöket fotózni, főleg helikoptereket és ehhez egy decens technika is rendelkezésemre áll.  

Előtte

Utána

Kicsit élénkebb színek, a belógó helikopter-nózi eltávolítva - ebben az esetben nem kellett több. Mivel még korábban sikerült belőni a záridőt, a rotorok bemozdulását már nem utólag kellett rátenni a képre - az is megoldható egyébként. Idén az altisztek avatásán díszelgő helikopter kötelék képei pontosan ezért nincsenek még sehol sem publikálva, mert ott a záridőt nem sikerült eltalálnom, és a rotorok egyszerűen kifagytak. Az utólagos bemozdítás pedig precíziós munka még a fotóboltban is. 
De, hogy ne csak helik legyenek, íme, egy másik példa: Shockwave.
A kép Oshkosh-ban (WI) készült, szintén 2019-ben. 

Előtte

Utána

Ahogy látható, itt azért már volt mit kigyomlálni. Egy belógó szárnyvég, egy kedves, önkéntes hölgy, és a kép ferdesége, no meg a szokásos élénkítés és élesítés - a különbség jól látható. 
Ráadásul ezek a manipulációk tényleg csak a jéghegy csúcsa. 
Zárásnak azonban álljon itt egy mázlis kép. Vágatlan és szerkesztetlen, ez tényleg így sikerült. 


Ha valakit érdekelnek a képeim, keresse fel az Instagramomat, @engineseertea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése