2021. szeptember 6., hétfő

Svenkelés, avagy panning

 Ha megkérdezné valaki, hogy mit szeretek jobban, a merevszárnyú, vagy a forgószárnyas repülőeszközöket, a válasz elég egyértelműen az utóbbiak lenne. Elég régóta helikopter párti vagyok, még mindig szívesen lennék helikopter pilóta amellett is, hogy imádom a munkámat. 

Ha pedig azt kérdeznék, hogy mit könnyebb fotózni szerintem, helikoptert-e, vagy vadászgépet, azt mondanám, hogy egyiket se egyszerű. 
A vadászok ugyanis gyorsak, minden pillanatok alatt történik a közelükben, viszont általános esetben elég autora tenni a gépet és már mehet is. Mindez azonban már abban a pillanatban érvényét veszti, ha angolosan panningelni - magyarul svenkelni - akarunk. Ez az, amikor a célalany maga tűéles, a háttér pedig erősen bemozdult. 
Lássuk csak! 
Íme, egy elcseszett verzió!


Itt pedig a még nyers, de panning szempontból már sikeres felvétel. A cél, vagyis a szépséges MiG-15 éles, minden egyéb bemozdul, érzékeltetve, hogy a gép mozog. 
A kép persze ekkor még nem tökéletes, hiszen enyhén ferde, és lehet élénkíteni is rajta, de a bemozdítást nem utólag kell rátenni, aprólékos munkával. 


Így néz ki minimális utómunkával (felesleg levágva, kiegyengetve, kicsit korrigálva a színmélység, amúgy semmi):


Mi a trükk?
Egyrészt használhatjuk, ha van, a gép panning funkcióját. Ebben az esetben "csak" annyi a dolgunk, hogy célon tartjuk a gépet és nyomjuk a gombot. A sorozatból pedig biztosan lesz legalább egy kép, ami megfelel. Állítom, hogy a legtöbben ezzel dolgozunk ilyenkor. A 100% találati arány itt sincs meg, ahogy az látszik, mivel nem olyan egyszerű folyamatosan célon tartani a gépet. 
A másik, hogy vadászgép esetén autora rakjuk a fényképezőgépet és lekövetjük a célt. Ez nehezebb, nem is biztos, hogy lesz belőle értékelhető felvétel. 
A full manuális beállítást pedig, ha őszinték akarunk lenni, repülőnapon, gyorsan mozgó objektumok esetén engedjük el! Egyszerűen erre ott és akkor nincs idő. Nagyon szeretem a full manuálist, amikor van időm kísérletezni - mert a vízesés nem szalad el -, de amikor a cél az, hogy érdekes és használható képeket csináljunk pillantok alatt, akkor muszáj elfelejteni a művészkedést. 
Bevallja valaki, vagy sem, a Tv és Av funkciókon repülők, autók esetén aligha megyünk túl. A Tv-t én például kifejezetten forgómorgó alkatrésszel megáldott gépekhez használom, egyénileg igazítva a záridőt az adott géphez - de erről egy másik bejegyzésben.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése