2020. május 25., hétfő

Babaprojekt

Ne gondoljon senki semmire, egyszerűen annyi történt, hogy még tavaly karácsony előtt neki láttunk átnézni pár dobozt a pinyóban és hát igen, előkerült néhány játék baba. Azt tudni kell, hogy nem voltam babázós kislány, én a babakocsiban a műanyag villamosomat tologattam betakargatva, de hát azért - főleg ismerősöktől - kaptam pár ilyen, akkor über divatos gumi-műanyag kombó babát.
Ezek a babák a kilencvenes évek óta lapultak (szó szerint) a ládákban, majd pedig várták sorsukat egy szatyorba téve. Kidobni nem akartuk őket, ahhoz túl jó állapotban vannak, a lépcsőházbeli kislánynak pedig nem kellettek - anyuka valószínűleg nem akart foglalkozni a tisztításukkal.
Mert hogy igen, koszosak. Harminc évet voltak egy karton dobozban, mégis milyenek lennének?
A hajuk is lelapult és összeállt, ami viszont nem azt jelenti, hogy használhatatlanok, hanem "csupán", hogy foglalkozni kell velük. Az pedig manapság luxus. Egyszerűbb kidobni és újat venni, mint rendbe hozni valamit.
Nos, én úgy döntöttem, csak azért se hagyom veszni ezeket a játékokat! Biztos vagyok abban, hogy rengeteg olyan kisgyerek van ma, 2020-ban is Magyarországon, akinek ezek a babák még kincsek lehetnek. Barátok, akikkel leülhetnek eljátszani a vacsorát - neeeeeem, nincs szegénység, tudom -, akik megvédheti őket a szörnytől az ágy alatt... 
Az internet korában elég könnyű ráakadni kitűnő videókra, és ne feledjük, műanyagról van szó, nem kompozitról, vagy porcelánról, tehát restaurátori képzettségre sincs szükség egy-egy ilyen retró játék gatyába rázásához.
Mivel szeretném eladományozni őket, és az adományozás alapszabálya az, hogy csak olyat adunk, amit mi magunk is szívesen kapnánk, a babákat szalonképessé kell tennem.
Ez részemről idő és energia befektetés, igen, ráadásul kvázi vatikáni valutáért, mert a babákat nem egy aukciós oldalakra szánom, tehát nem fognak semmit behozni.

Ami kell:
- idő
- türelem
- koszradír (DM-ben kapható)
- fülpiszka
- szappan
- mosogató szivacs
- sampon, vagy hajbalzsam (nekem csak 2in1 volt itthon)
- akril festék (visszafesteni, ha valami lekopott)
- fogkefe, fésű

Opcionális:
- baba szem (ha tisztítással nem javítható az alvós baba szeme pl)
- gumi (ha gumis a baba belül)

Azzal kezdjük, hogy leszedünk mindent a babáról, és amennyiben belül gumik tartják össze, akkor leoperáljuk a végtagokat is. Az összerakást nagyban megkönnyítheti, ha a műveletet végigfotózzuk, így nem lesz kérdés, mi, hova megy a végén - értsd, hogyan kell, és mit  mivel összekötni.
A fejét, ha lehet, mindenképpen érdemes leszedni, a szemeket pedig kinyomni, mert így sokkal egyszerűbb lesz a tisztítás. Ha hosszú a haja, azt gumizzuk össze!
A koszradírt kicsit benedvesítjük, és tokától bokáig alaposan átdörzsöljük vele a babát. Meg fogunk lepődni, mennyire redvás valójában, még ha nem is látszik... A szemet benedvesítet, picit szappanos fülpiszkával tisztítsuk meg. Ugyanígy lehet a kis hajlatokat a szája körül, vagy a fülénél koszmentesíteni.
Ezután jön a haja. Aminek neki álltam, rendes, tűzött tincsekkel rendlekezett, de lehet a cucc ragasztott is. Szépen, samponnal meg lehet mosni, de van, hogy egy kis kondícionáló, vagy akár hajolaj is elegendő a raszták szétszedéséhez. Ha teljes a katasztrófa, akkor nincs mese, meg kell szabadulni tőle, és egy, a netről könnyen beszerezhető baba parókát a fejére ragasztani, az enyém ezt szerencsére megúszta. A rasztákat fogkefével és normál fésűvel többnyire azért szét lehet szedni és a fogkefe segít az elfeküdt, kopasz foltokat is eltüntetni. Achtung: Mivel műanyag, eszünkbe ne jusson a fürtöket besütni, vasalni! A zsenília drót kitűnő hajcsavaró lehet. 
Ezután jön az összerakás. A szeme vicces, mert kifelé könnyebb, mint befelé, és ha már itt tartunk, akkor érdemes szépen helyre igazítani, így nem lesz gyári bandzsa szegény. A lekopott szájat, szemöldököt akrilfestékkel vissza lehet festeni, érdemes guglizni pár baba arcot, hogy hogyan is kellene kinéznie.
Ami ezután hátra van, az a ruha javítása (elveszett patent, leszakadt tépőzár), vagy új ruha gyártása. Venni babaruhát boltban senki se próbáljon, mert nincs, vagy ami van, az rettenetes. Egyszerűbb akár zokniból elkészíteni a hiányzó darabokat. A legkeményebb dió a cipő pótlása, de az is megoldható dekorgumiból, csak a "szabásmintát" kell levadászni a netről.
Ennyi.
Az első baba kosztalanítása tegnap közel másfél órát vett igénybe. Még van három, aztán jöhetnek a ruhák és a cipők.
Folyt. köv.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése