2017. szeptember 12., kedd

Pirovac

Ha valaki nem főszezonban ingerszegény falucskát keres pihenőhelyül a tenger partján, akkor Pirovac a tökéletes választás.
Főszezonban biztos más ez is, de őszinte leszek, nekem valahogy nem hiányzott a nyüzsgés - a szemközti házban lakó csehek csináltak épp elég zajt, elképesztő, mekkora béke és nyugalom szállta meg a környéket, amikor végre elmentek a büdöstojások.
Továbbá: a strandok területére kutyát behozni tilos, ez ki is van táblázva. Piktogram jelöli, még a nyelvet se kell hozzá beszélni. Igen, mindenkire vonatkozik és igen, zavar, amikor valaki, miután megúsztatta Flokit két pelenkás kisgyerek és sznorkellel merülő kisiskolás között, fésülgetni kezdi Floki hosszú szőrét bele a vízbe. Alapvetően állatbarát vagyok, de nem szeretem orcába kapni Floki szőrcsomóját, vagy előző napi ebédjét. (Az idióta, aki behozta a blökit, észre se vette, hogy míg tőlük távolabb még vannak jópáran a vízben, addig a környékükön mindenki kimenekült.)
A kis település Zadar és Šibenik között helyezkedik el az azonos nevű autópálya lehajtótól kb. 20 km-re. Nevezetessége gyakorlatilag nincs, a középkori városfalból és településmagból alig maradt valami.
 Ha valaki szórakozni szeretne, akkor minimum Tisnoig, vagy Vodicéig el kell mennie, egyik út se több 10 km-nél.
Pirovac tökéletes arra, hogy különböző kirándulások kiindulópontjaként szolgáljon.
Amit érdemes megnézni a környéken:
  • NP Krka
  • NP Kornati
  • Knin és Drniš
  • NP Vransko Jezero
  • Zadar és Šibenik
Sajnos éppen akkor, amikor végre rászántuk volna magunkat a kirándulásra, elromlott az idő - zuhogó esőben meg nem annyira vicces túrázni, bár ahogy egy ismerősöm mondotta, nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat... Az öreg EOS-t azonban nem szívesen úsztattam volna meg, ahogy az SX-et sem. Jó tanács: sose egyetek fagyit, amikor erős és meleg szél fúj... Egyszerűen tölcsérből ne.
Azért Pirovac körül érdemes elmenni sétálni, mert a közeli dombokról remek a kilátás.

És hát igen, a kaja. Ha Dalmácia, akkor grillezett tintahal. Mi az Ardura nevű konobát próbáltuk ki, és bár nagyon jó értékelése van a tripadvisoron, azért nekem egy kicsit olajos volt a sült krumpli meg a gyuvecs... Nem rossz, nem rossz, de még mindig a második helyen van a Mimbelli mögött.
További képek:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése