2017. szeptember 30., szombat

Burg Schlaining és Stadtschlaining

Mostanra sikerült kilábalnom a fosóshányós, majd az azt követő torokfájós kórságból és úgy döntöttem, hogy a napsütésesnek ígérkező szombatot végre kirándulással töltöm, és nem döglődve. A kondim persze odalett a két vacak után, lesz egy kis idő, mire visszaszerzem, de az, hogy lihegés nélkül fel tudok tempósan jönni a harmadikra, kedvező jel.
Szóval Schlaining. Burgenland nyugai részén van, Güssingtől és Bernsteintől nem messze, ez a várhármas egyik tagja. Güssingben már jártam, Bernstein szálloda (nem látogatható), ez volt tehát már csak hátra. A vár Stadtschlainingban található, Graztól 96 km, ennek több mint fele autópálya. GPS, vagy térkép nem kell - minden tökéletesen ki van táblázva. Még a parkoló is.
Güssing szuper volt. Nehezebben megtalálható, de olyan, ami megéri a belépti díjat. Schlaining nem. Számomra legalábbis nem. A vár Európai Békemúzeumként fut, az összes látogatható termet ez a (szar) kiállítás foglalja el. Semmilyen szinten nem tudott érdekelni. Ellenben zavart, hogy a várról alig kapok információt és a szépen restaurált termekből semmi se látszik a "lelket megszólító(nak szánt)" vackoktól. Akár egy időutazás a nyolcvanas évekbe a ColorStar TV-vel és a porló furnér lemezekkel. Nem vicc. Ami még jobban zavart, hogy az egész várat belepték a lufik egy esküvő miatt. Igen. Valaki kibérelte az egész k. várat, hogy ott tartsa az esküvőjét és utána a lagzit, mi várlátogatók meg ott szédelegtünk a lufik, terített asztalok és székek között. Jujbazmeg.
Van egy kicsike időszaki kiállítás is, ami elvileg betekintést enged a várat építtető Andreas Baumkircher lovag (tehetséges hadvezér és szélkakas zsoldos, aki addig forgatta a köpönyeget, hogy a császár kevéssé elegáns módon, tárgyalás és egyéb finomságok nélkül végül egy fejjel alacsonyabbá tette) életébe és halálába, de valójában nulla. Unalmas, töketlen, és hányaveti. A kihuzigálható táblákra ráokádott, több oszlopra tördelt szöveget pedig nemcsak én, de más se fogja végig olvasni. Egy pillanatra sem tudja felkelteni az ember érdeklődését, pedig a faszinak szobra van az Arsenalban!
Szóval 9 euró ezért a vacakért sok. A várárok bejárására sajnos nem volt időm, mert Szuperszamárra még időben szerettem volna visszaérni Grazba, úgyhogy egy darabig elsétáltam a kijelölt ösvényen, de aztán visszafordultam.
További képek:
Belső udvar
Esküvőhöz terítenek
Várkápolna, nem látogatható
 Egy részlet a kiállításból. Taposóaknák. Egy középkori várban. 
Egy középkori várban...
 Az egykori harangtoronyba viszont fel lehet menni, és szét lehet nézni onnan. A kilátás nem rossz.
Látkép a toronyból
 Ez pedig már a kirándulóösvény kezdete. Mögötte egy alig karban tartott túraútvonal található, sárga jelzéssel.
Ki itt belépsz...
Ha valakinek marad kedve az egyébként a vendégkönyvben egekig magasztalt kiállítás után, akkor ilyesmit láthat a szűk átjáró mögött.
 Ez pedig Stadtschlaining főtere. 
Főtér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése