2017. szeptember 14., csütörtök

NP Plitvice

Nagyjából két évtizede járunk Horvátországba nyaralni, még akkor kezdtük, amikor nem volt autópálya és az ország alig jutott túl a polgárháborún. Mindenhol aknamezők és lerombolt kísértetfalvak mellett vezetett a hegyi út, ami nem mellesleg még így is jobb állapotban volt, mint Magyarország hasonló szintű főútjai. A malacsütőkről nem is szólva, egyszerűen nyamm. Megvolt annak is a maga feelingje, hogy miközben ebédelsz, egy szétlőtt ház néz veled farkasszemet, az árokban meg még ott figyel a kilőtt, vagy magára hagyott harckocsi roncsa. (Pisilni meg csak oda mész el, ahol már eleve sok a papír, mert ott biztosan nem durransz fel...)
A Plitvicei-tavak mellett évről évre elhaladtunk, de sose volt annyi időnk, hogy megnézzük.
Idén végül szándékosan úgy szerveztük a pihenést, hogy két éjszakát eltöltünk a nemzeti park melletti szállodák egyikében, a kétcsillagos Hotel Bellevue-ben.
Mivel a szállást nagyon korán, már márciusban lefoglaltuk, így fejenként 30 euróra jött ki naponta a taxa reggelivel, plusz amiről nem is tudtunk előre, a szálloda le tudja úgy pecsételni a jegyeket, hogy az egyszeri belépésre alkalmas, 110 kunás (15 euró) jeggyel másnap is bemehetünk, megspórolva így fejenként 70 kunát, vagyis 10 eurót. A kétnapos belépő ugyanis 180 kuna fejenként. Cool. A hotelről annyit, hogy tökéletesen megfelelő arra, hogy túrázás után az ember pihenni és tisztálkodni tudjon, a reggeli bőséges, a szobák tiszták, az ágyak kényelmesek. Hűtő nincs, arra számoljon mindenki. Laktózmentes kaja sincs, Horvátország ebből a szempontból nem egyszerű, a helyi boltok sem tartanak laktózmentes élelmiszert, csak a német üzletláncoknál lehet találni ezt-azt. Szóval laktázt és/vagy saját elemózsit vinni kell.
A szálló további előnye, hogy nagyon közel van a park bejáratához és saját, tágas parkolóval rendelkezik, ami a vendégek természetesen számára ingyenes. A recepciósok kedvesek és segítőkészek, akárcsak a teljes személyzet. Csak ajánlani tudom.
És akkor a park... Nos, egyrészt csodálatos és lenyűgöző, másrészt viszont borzalmasan zavaró a tömeg, amit beengednek. Az emberek jelentős része undorító: megy a tolakodás, taposás, eldobálják a szemetet, ordítanak az erdőben, egyszóval kevés kivételtől eltekintve képtelenek értelmes főemlősként viselkedni. Tangapapucsban, babakocsival vágnak neki a parknak, a természetet nem tisztelik, dohányozva mások képébe - kicsi gyerekekébe is - fújják a füstöt (legközelebb esküszöm viszek vízi pisztolyt és kilövöm a pöcs szájából azt a kurva csikket), kis híján belelökik a vízbe a vízesésben gyönyörködőket és fényképezőket. Fúj. Valahol érthető, hogy a spanyolok elkezdték korlátozni az Alhambrába egy nap beengedhető létszámot, mert ott is ez ment, plusz a büdöstaplók összetapizták és tördelték a faragványokat. Bunkók!
Pedig ami itt van, az csoda! 


Panoráma hajócska
 A parkban számtalan túraútvonal található. Ezek egy része kisebb gyerekkel, kevésbé edzett kirándulók számára is kényelmesen járható. A jegyben benne van a panoráma "kisvonat" és a hajó használata.
Figyelem: WC csak az állomásokon (St1, St2, St3 és P1, P2, P3) van! Kaját, piát érdemes vinni, mert kajálda szintén csak az állomásokon van és én majd egy órát álltam sorba a sült krumplimért...

Meseország
Roppant fotogén kacsák
 Kacsák, kacsák mindenütt. Az embertől nem félnek a kis nasivadászok és előszeretettel pózolnak be.

Túraútvonalak
 A C útvonalat ajánlom mindenkinek. 8,9km, de simán járható nem rutinos túrázók által is. Van benne kisvonat és kishajó, meg persze séta a vízesések és tavak között.  6-8 óra a menetidő.
Mi az E útvonalat is bejártuk, ez gyakorlatilag a C azon változata, amiben a legnagyobb vízesés és a Kozjak tó nincs benne. Pár óra alatt végigsétálható.
Hörgősdízel Unimog kisvonat
Van egyébként hardcore túraútvonal is - az egyik a K jelű, amit a C úgy, hogy nem használjuk a járműveket. Nem, átúszni azért nem kell a tavakon. A másik egy tanösvény, ami a környező magaslatokat is érinti és betekintést enged az erdő ökoszisztémájába. Itt valószínűleg lehet találkozni állatokkal, a parkban a tömeg miatt erre esély sincsen. A kacsákat leszámítva minden elbújt a zaj miatt.
Tervben van a visszamenetel, lehetőleg már téli időszakban, amikor leesett a hó és megfagytak a vízesések. Remélhetőleg akkor nem lesznek ennyien és nyugodtan lehet gyönyörködni a természetben...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése