2017. március 4., szombat

Táncoska

Once an Irish dancer - always an Irish dancer.
Az ír táncot nem lehet csak úgy abbahagyni. Vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, persze, de aki egyszer ebbe belekerült, az valamilyen szinten mindig benne marad. Nyilván egy idő után elmegy a kedv a versenyzéstől, vagy legalábbis az open championshiptől, de a tánc szeretete és a tönkrement ízületek maradnak.
Minden táncnak megvannak a maga specialitásai, és mivel a miénk egy elég zárt világ, így Szent Patrik nap közeledtével összeszedtem párat, ami a verseny ír táncra nagyon jellemző. Jó szórakozást!

1. A zokni
Avagy poodle socks. Felnőtt versenyszámoknál végre betiltották, ott kötelező lett a 70 denes fekete harisnya, de a fiataloknál és az openben még mindig megy.
Hófehér zokni, ami az istennek nem marad fenn az ember lábszárán, és egy ideje már kis strasszokat is akasztgatnak rá, mert csillogni kell. A zoknievolúció csúcsát azok a típusok jelentik, amik már orrvarrás nélkül készülnek és követik a lefeszített lábfej vonalát.
Lehet, hogy rusnya, de ebben legalább látszik az ember lába, mert a fekete harisnya, fekete balett szőnyegen, fekete cipővel hihetetlenül jól elrejt mindent...

2. Zokniragasztó
Merthogy pudlizokni nem fog varázsütésre ottmaradni az ember vádliján, hanem lecsúszik. Többnyire felesben, tehát az egyik marad, a másik megy... Úgyhogy ragasztunk, nincs mese. A ragasztó maga olyan, mint egy golyós dezodor, bekeni vele az ember a bőrét, rányomja a zokni szárát és az ottmarad. Legalábbis egy darabig. 

3. Negyven tonna strasszkővel díszített, láthatósági ruha
És ha már strassz, meg kristály, akkor Swarowski, nem más. A létező legvadabb színekben pompázó ruhaköltemények Mekkája természetesen az USA, de ahol verseny van, ott biztosan lesz rikítórózsaszín, szemkibaszósnarancssárga, lámpafényben szemet kisütő mennyiségű kővel díszített förtelem. Egy nevesebb, mainstream tervező által kreált izé ára simán felmegy párezer dollárra, és mivel a divattal haladni kell, a mainstream táncosok évente cserélik a ruhájukat. Pár éve ruhaszabályt kellett hozni, mert néhányaknak például annyira rövidkére sikeredett a ruhája, hogy kilógott a kick pants és a hátsója alóla. Mindenki röhögött az utólag bevarrt tüllsorokon...Általánosságban azonban elmondható, hogy minden táncos rajongva szereti a ruháját, tehát akármennyire ronda legyen is egy-egy darab, sose tegyünk rá (hallható) megjegyzést.

4. A paróka (wig)
Ami minden, csak nem természetes hatású. Többféle hosszúságban és fazonban kapható, a senior táncosok előszeretettel használják a konty típusút, a fiatalabbak körében a rettenetesen nagy, csupa lokni verzió hódít. Pulit elképesztő mennyiségű hullámcsat tartja a helyén, hogy le ne huppanjon tánc közben és ha nem vigyáz rá az ember, akkor nagyon hamar tönkre megy. Az enyém egyszer kisebb feltűnést keltett Bécsben, miután egy parókás javaslatára nem csomagoltam el levétel után, hanem hagytam szellőzni - mindezt az utcán, a frissen nyert kupára feltéve, mert siettünk a vonathoz. Többen azt hitték, egy fej van nálam...

5. Önbarnító
Mert az úgy jó, hogy az ember feje, keze és lába eltérő színűek. Nem viccelek, az egyik versenyen az öltözőben egy anyuka (feis mom) BARNA CIPŐKRÉMMEL kente be a gyereke lábát, hogy nagyobb legyen a kontraszt a zoknival. Nincs is szebb annál, mint amikor az ember izzadni kezd és a lecsorgó veríték hipófehér csíkokat mos a barnaságba. Sose értettem, hogy miközben príma önbarnítós testápolókat kapni, miért verseny előtt kenik magukra a trutyit a lányok és nem szezon előtt kezdik felépíteni a barnaságot.   

6. Egy-másfél számmal kisebb cipő
Főleg a light shoe-ra jellemző, hogy például egy 36-os lábra legfeljebb 35-öst szabad venni, mivel a többségük nagyon nyúlik. Meg hát könnyebb magas féltalpon táncolni, ha az ember nem tudja letenni a sarkát a nagyon szűk cipőben. A heavyk valamivel jobbak, de azok se éppen a kényelem mintapéldái, azok is minimum fél számmal kisebbek a kelleténél. Kivéve Cipit, aki teljesen lenyúlt a lábamról, és már meg kellett foltozni a nóziját, de még mindig ő a NR.1. 

7. Harmonika zene
Merthogy a versenyzenék köszönő viszonyban sincsenek a normális ír zenével, maximum ritmikailag és dallamilag, de interpretációban ég és föld. Először vicces. Tíz perc után már nem annyira. Egy nap a versenyen, és ölni tud tőle az ember. 

8. Tiara
A divat évről évre változik, de a tiara és a flitteres hajpánt, a flitteres masni, a művirág és egyéb csecsebecsék maradnak. Szerencsére a nyugati téri aluljáró kiapadhatatlan beszerzési forrás, nem is kerül sokba, de én például a Claire's-ben vettem bagóért olyan hajpántot, ami tökéletesen passzolt a ruhámhoz.

9. Smink
Nevezhetjük vakolatnak is, merthogy ijesztően erős még a színpadi sminkek között is. Ízléstelen, na, legyünk őszinték. A vicces az benne, hogy miközben mindegyik lány szeretne különbözni, kitűnni, a smink miatt egytől egyig pontosan ugyanúgy néznek ki, csak a ruhájuk más. Amíg versenyeztem és rendszeresen felléptem, egy kisebb kofferem volt sminkcuccokkal, amik aztán a versenyzés abbahagyása után szépen a kukába mentek, mert idő közben mind lejárt. A legordenárébb az, amikor kislányokat mázolnak ki a kedves anyukák úgy, hogy a gyerek simán öt évvel idősebbnek tűnik.

10. Szigszalag
Elektromos szigetelőszalag. A fekete csúszásgátlásra használt, a fehéret a legújabb divatnak megfelelően a cipő felső részére szokták ragasztani, ami így összesimul a zoknival.

11. Horgászszék
Mert a merevített ruhákban képtelenség normális székre leülni, ezért mindenkinek van összecsukható pecás széke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése