2016. szeptember 21., szerda

Ha valaki...

...Granadában jár, ne csak az Alhambrát és a Katedrálist keresse fel, de mielőtt tényleg belekezdenék, gyorsan egy figyelmeztetés: A bejegyzés olyan fényképeket fog tartalmazni, amelyek egyesek számára felkavaróak lehetnek. Mindenki döntse el, hogy akarja-e látni az emberi kegyetlenség eme bizonyítékait, vagy sem, és ennek megfelelően olvasson tovább! Köszönöm.


Tavaly már megfordultam ugye Granadában, akkor is hivatalból, meg most is, de mindig akad annyi idő, hogy az ember a kultúrának is adjon, ne csak a belének valamelyik tapas bárban...
Előző évben bejártam a kötelező célpontokat, Katedrális, a katolikus uralkodók mauzóleuma, Alhambra és a többi, idén viszont betévedtem egy múzeumba és hát nem vagyok egy mimóza lelkű nebáncsvirág, jó pár középkori kínzókamrás kiállítást végigsétáltam már a különböző lovagvárakban, de ez még engem is orcán bszott, nem kicsit.
Palacio de los Olvidados. Az Elfeledettek Palotája. Az Alhambrával szemben található, kicsit feljebb a sétánytól, de jelzik, hogy merre kell menni, kövessük az Exhibition: Inquisition feliratú táblákat. A beugró 5 euró, ami röhejes egy három szintes, jól megkomponált, kétnyelvű - spanyol és angol - kiállításért. Legalább másfél-két óra, mire az ember végigolvas mindent a falakon és a tárlókban, és még legalább ugyanennyi, mire magához tér. Merthogy a tárlókban kiállított darabok javarészt eredetiek, a rozsdás vashoz emberek tucatjainak vére tapad. Olyan embereké, akik nagy többségükben nem bűnözők voltak. Zsidók, másként gondolkodók, mórok ivadékai, feljelentett, ostobasággal megvádolt, egyszerű emberek. Férfiak, nők, gyerekek, nemesek és nemtelenek, akiket Isten nevében gyötört  halálra az Inkvizíció. A Szent Hivatal, amelynek tetteiért II. János Pál pápa bocsánatot kért. Elvakult, beteg lelkű szörnyek gyűjtőhelye, akik kereszttel a kezükben szaggatták le a húst embertársaik csontjáról és a "bűnös" lelki üdvéért imádkozva nézték végig a annak tűzhalálát.
A kiállítás első szakasza a kínzóeszközökről szól, melyeket előszeretettel alkalmazott nemcsak az Inkvizíció, hanem a többi hasonlóan kreatív szervezet, és amik láttán az ember egyből aláírná még ma is, hogy boszorkány. Köszi, inkább most rögtön a máglya, minthogy ezzel nyúzzanak meg... Olyan kegyetlen szerkezetek rekonstrukció, vagy éppen maguk az eredeti eszközök tekinthetők itt meg, hogy az ember hátán a hideg futkos tőlük. Kerékbe törés, karóba/gúlába húzás, a legendás vasszűz, és még sorolhatnám. Ma már viccelődünk az erényövön, csakhogy ez a szar tényleg létezett, és bizony bele lehetett dögleni a viseletébe. 
A második a szefárdi zsidókról szól, az ő mindennapjaikról, használati tárgyaikról, és arról, hogyan fordították egymás ellen az addig teljes békében együtt élő népcsoportokat a katolikus uralkodók. Ha valaki látta az 1492: A Paradicsom meghódítása című filmet, akkor tudja, miről van szó. Tudjuk, amikor Kolombusz kisfia elszalad és belecsöppen egy nyilvános égetésbe, miután a mórok elveszítették Granadát.
A harmadik teljes egészében az Inkvizícióé, annak működéséről, szervezetéről szól.
Betekintést enged az auto da fe titkaiba, és megcsodálhatunk két olyan eszközt is, ami a magyar történelmi legendáriumból is ismerős lehet.
Emlékszünk még Dózsa György kivégzésére, vagy éppen Szent Gellért mártírhalálára? A tüzes vastrónra és a szöges hordóra?
Nos, még az is lehet, hogy nem kamu, merthogy a két cucc a középkorban valóban létezett és előszeretettel alkalmazták is őket...

Hogy az ember kreatív fajzat, azt tudjuk. Ha egymás gyötréséről van szó, talán még annál is kreatívabb tud lenni...
Képzeljünk el egy fújtató bikát, Spanyolország jelképét, üregesen, vasból! A bikának nyitható az oldala, éppen át lehet szuszakolni rajta egy embert. A bika orrát, száját átfúrták. Megvan? Oké, akkor most képzeljük el, hogy ebbe beletesznek ruhátlanul egy embert, rácsukják az ajtót, és alágyújtanak a bikának. A fém izzásig hevül... és a bika üvöltve fújtatni kezd... Nem, nem én vagyok beteg, hanem a becses középkori kínzómesterek voltak azok, akik ezt a szerkezetet kitalálták és használták! Nem hiszi el a kedves olvasó?
Megtekintheti Granadában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése