2015. június 22., hétfő

Graz most

...nagyon furcsa.
Mivel nem volt életbevágóan fontos, nem mentem ma be a belvárosba. Nem akartam látni a neonzöld jelöléseket, a gyertyákat, a virágokat, a plüssállatkákat, a fényképeket. Nem akarok belegondolni, hogy ha nem viszem haza a Szergejt pénteken, akkor valószínűleg én is arrafelé kószálok aznap, valószínűleg éppen akkor.  
Graz gyászol. Ez egy viszonylag kicsi, csendes város, kielégítő közbiztonsággal. Azonban az, ami történt, váratlanul ért mindenkit. Erre senki sem számított. Az iskolai és egyéb lövöldözések, a robbantásos merényletek távolinak tűntek, egészen szombatig.
Az emberek még mindig döbbenten állnak a 20-i események előtt. Két felnőtt és egy gyerek - egy négyéves kisfiú, a rohadt életbe! - halt meg a szombati ámokfutás során. 36 ember sérült meg a könnyűtől az életveszélyes fokozatig, nem számolva azt a sok-sok járókelőt, bolti eladót, akik látták, átélték, hogy az utolsó rohadék végigszáguld a terepjárójával a zsúfolt belvároson és válogatás nélkül hajt át embereken, az apukát, akinek a karjában halt meg a gyereke, az elsősegélynyújtókat, akik a mentőegységek kiérkezése előtt próbálták menteni a menthetőt - laikusok és szabadnapos szakemberek vállt-vállnak vetve egy olyan tömeges helyszínen, amihez foghatót igen ritkán látni békeidőben.
Hagyjuk most azt, hogy milyen le-felmenői voltak az elkövetőnek! Lehetett volna akár piréz is, amit művelt, az akkor is felfoghatatlan és megbocsáthatatlan. Nincs rá mentség. Bosszút állni másokon a saját elcseszett életéért - ilyet senkinek nincs joga tenni! Nincs joga tönkretenni mások életét azért, mert az övé valahol kisiklott!

Én szerencsés vagyok, mert nincs ismerősöm sem az elhunytak, sem a sérültek között (lehetne).
Holnap be kell mennem a belvárosba, és úgy döntöttem, hazafelé jövet - ha még lehet - meg fogok gyújtani egy-egy mécsest a halottakért. Értük többet már nem tehet senki sem. Nyugodjanak békében!   

   

2 megjegyzés:

  1. Mindketten ledermedtünk, mikor megláttuk az első híradásokat. Barátom húga él ott a szerelmével, és egy darabig nem tudtuk mit csináljunk, telefonáljunk, vagy mi legyen, de később kiderült h még a közelben se voltak szerencsére.

    Borzasztó ez az egész. Az emberi oldala. a másik meg undorító, hogy megpróbálják összemosni az aktuális politikai kérdésekkel (bevándorlás, menekültek, terrorizmus). Nem ismerem a számokat, most azt mondom minden 4. embernek Ausztriában már külföldi gyökerei vannak. Vagy 3. vagy 5.,mindegy is, szerintem érted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy az ismerősöd megúszta.
      Torokszorító érzés végigmenni most a Herrengassen, főleg az a rész, ahol a kisfiú - akinek egyébként bolgár felmenői voltak - meghalt. A járda tele van mécsesekkel, lufikkal, plüssállatokkal, ott a gyerkőc fotója...

      Vannak a bevándorlásnak árnyoldalai, ez tény. Vannak itt is már olyan kerületek, amire simán azt lehet mondani, hogy már nem Európa. Vannak mocsok emberek, sok a beilleszkedni nem kívánó, csupán a szociális rendszeren nyerészkedni akaró, kolduló, a befogadó országot folyamatosan szidó aljanép, ugyanakkor ott van a csendes többség, akik dolgoznak, becsületesen fizetik a járulékokat, adókat, megtanulják a nyelvet, egyszóval megpróbálnak alkalmazkodni és élni a lehetőséggel, ami megadatott nekik. Sokkal bonyolultabb ez a kérdés, semhogy olyan populista, faék magyarázattal el lehessen intézni, mint ahogy amivel a kékek előálltak - a baj az, hogy egy jó széles réteg mégis benyeli...

      Törlés