2024. október 16., szerda

Közúti gyilkosok

Fact: Egy ötéves gyerek meghalt, az édesanyja válságos állapotban van. Még nem tudja, hogy a kisfia, a szemefénye nincs többé. Az a fiatal nő még az életéért küzd, hosszú rehabilitácó vár rá, de hiába forrnak majd be a sebek (maradandó sérülés?), a gyereke elvesztését soha a büdös életbe nem fogja tudni feldolgozni! És miért? Mert egy ostoba, végtelenül felelőtlen puhatestű úgy döntött, hogy ötven helyett feltételezhetően száz feletti tempóval dönget végig lakott területen. Zebra? Leszarva. Kereszteződés? Leszarva. Neki zöld a lámpa és BMW van a segge alatt...  

Szeretném megkérni a kedves olvasót, hogy az alábbi videót tekintse meg! Hosszú, majdnem harminc perces és vigyázat, megrázó tartalom, de ennél jobban nem lehet elmagyarázni, mit jelent a megtévesztő sebesség és hogy mekkora veszélyt jelentek a ki-ha-én-nem véribenvanavezetés tahók, akik megrészegülnek a (lerúgott német prémium) volánja mögött és tövig nyomják a pedált. És persze, jön a mentegetés, hogy jó nevelést kapott, meg vallásos, meg szegínynek családja van, meg hát mindenkit érhet baleset, mindenki hibázhat, és nagyon sajnálja... Elhiszem, de ettől még rohadjon rá a műanyag lakat! 

És nem, a művésznő semmilyen szinten nem felelős a balesetért. Miért? Mert a megengedett sebességgel közlekedő, kamerás autónak elsőbbséget adott. A "macisajtnál" a felvételen jól látható módon szinte állóra lassít. A manővert már gyakorlatilag teljesen befejezte, a kisautónak minimális része lógott át a szemközti sávba, amikor a száz felett rongyoló barom a felezőt átlépve eltalálta. Sem a jog, sem a józan ész szabályai szerint nem számíthatott arra, hogy valaki akkora tempóval közlekedjen lakotton, mint azt a BMW-s tette.   

Kezdjük ott, hogy a megengedett minimum kétszeresével menni nem egyszerűen csak egy hiba, ami bárkivel előfordul. Ehhez kapitális baromnak kell lenni, és jobb, ha az ilyet hosszú időre, esetleg örökre kivonják a forgalomból. Ausztriában az ilyennek nemcsak a jogosítványa ugrik, de az autója is, pedig még balesetet se okozott, csak szimplán hülye volt. A kocsit a legtöbb esetben egy idő után visszaadják a tulajdonosnak, de már elárvereztek 13-at, pedig még nincs egy éves a jogszabály. 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szóban forgó balesetet felvette egy autós, akinek elől-hátul volt fedélzeti kamerája, így tökéletesen rekonstruálni lehet a történteket, még csak nagyon matekozni se kell. A térbeni és időbeni elkerülhetőségre vonatkozó kérdéseket is pikkpakk meg lehet majd válaszolni, az ütközés pontos helye is rögzítésre került. Nem lennék azon se meglepődve, hogy ha lenne még egy felvétel, amit nem hoztak eddig nyilvánosságra... Hogy a tizenkilenc, meg az egy híján húsz a BMW-ben videózta a száguldást, mert faszagyereknek akarták magukat érezni - olyanok akartak lenni, mint a kétbites cölöpök, akik ugyanezt teszik a milliós verdáikban és generálnak tízezeres nézettséget.      

Potenciális gyilkosok járnak odakint. Jogosítvánnyal, vagy anélkül, alattuk legalább egy tonna acél. Nem a terroristától kell félni, hanem ezektől...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése