2023. október 21., szombat

Boszorkánykonyha

...avagy Greenie krémet kotyvaszt egy 1853-as recept alapján.

A cold cream, mint olyan, ismerősen csenghet az idősebb generáció számára. Tudjuk, a Pond's, az a rózsaszín tégelyes cucc, ami szinte minden nagymama, dédnagymama polcán, sőt, még talán az anyukánk polcán is ott díszlett. Ezelőtt sok-sok évvel ez a krém jelentette a bőrápolást, nem volt külön sminklemosó, meg hidratáló, meg ránctalanító, meg mifaszom. Volt a cold cream és kész. 

Tudni érdemes rólam, hogy nagyon szerencsétlen bőröm van, egy része száraz-ekcémás, a másik zsírosodásra hajlamos. Az ekcémás rész az, ami a több gondot okozza, ráadásul bármit kenek rá, az nem, vagy csak ideig-óráig használ, szóval gondoltam, adok egy esélyt a jó öreg cold creamnek. Elolvasva azonban a jelenleg kapható cold creamek összetevőit, először a Weleda, majd pedig a házi készítésű krém mellett döntöttem.

A Weleda sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, bár nagyon kellemes az illata, maradt tehát a kotyvasztás. A receptet itt találtam, és végigolvasva a bejegyzést, végül a három összetevős, viktoriánus verzió mellett döntöttem. (Ez egyébként nagyjából ugyanaz, mint amit Galenos kitalált.)

Hozzávalók:
  • 1 rész méhviasz 
  • 4 rész bio mandulaolaj*
  • 3 rész bio rózsavíz**
Továbbá:
Patikai alkohol, hőálló üvegedényke, krémes tégely, kiskanál

Az alkohol arra kell, hogy az eszközeinket fertőtlenítsük, semmi másra, a tisztaság ugyanis kritikus pont, hiszen nincs a cuccban tartósítószer. 

*: az olaj lehet jojobaolaj, mandulaolaj, orbáncfűolaj, lehetőleg bio minőségű
**: rózsavíz, narancsvirágvíz, ami tetszik, lehetőleg ez is bio minőség

Elkészítés:
Egy kis tégelyhez 5g méhviasz, 20g olaj és 15g rózsavíz szükségeltetik. A méhviaszt és az olajat összeöntjük és vízfürdőben addig melegítjük folyamatos keverés mellett, alacsony fokozaton, amíg a méhviasz teljesen fel nem olvad. Ekkor kivesszük a vízből, hozzáadjuk a rózsavizet és kihülésig keverjük a cuccot. A lényeg, hogy tényleg hüljön ki, különben szétválik az emulzió és lehet újra melegíteni. 
Tégelybe kanalazzuk és lezárjuk. Alapvetően hűtőlakó, ezért használat előtt legalább 15-30 perccel vegyük ki, de nekem most már egy hete a fürdőben üldögél és semmi baja. 
A megromlása állítólag a szagából vehető észre, de egyelőre jók vagyunk, nincs változás, pedig már egy hónapos a krém. 

A tapasztalatom egyelőre nagyon pozitív, mert a problémásabb (zsírosabb) részeket nem csapja ki, a pergamenszáraz felületek pedig egész napra elfelejtik a hámlást és a viszketést. A térdemen lévő száraz foltot gyakorlatilag eltüntette, és a kezem se cserepesedett még ki, bár az igazi próba a svéd tesztút lesz, ott ugyanis gyakorlatilag sebesre szokott repedni a kezem a legjobb kézkrémek mellett is. 
Az arcomon én rózsavízzel kombinálva alkalmazom. Ja, és azt mondtam már, hogy szó szerint leoldja a sminket? Beken, 2-3 percet állni hagy, majd textil arctörlővel letöröl. Zsupsz, lent is van a smink maradék nélkül. 
Igen, hagy hátra egy zsíros-olajos filmet érzetre, de kit érdekel, mivel a ruhát nem szennyezi be. És hát, ja, nem túl szép állagú, nem pihekönnyű, meg illatos (a méhviasz érződik rajta a legerősebben), egyszerűen csak ellátja a feladatát és ennyi elég is.         
Mint az látható, nem kell ásványi olaj, meg emulgeátor (a méhviasz amúgy az), meg mindenféle izé egy krémbe, és ha az ember rendszeresen használja, akkor megromlani sincs ideje. A megvásárolt hozzávalók sok-sok adag krém elkészítéséhez elegendőek, és még ha az energiafelhasználást is beleszámítom, akkor is jóval elmarad a nagy márkák áraitól.  

A tégelyt a DM-ben vettem, a többi hozzávalót a Martins Reformstarkban, de gyanítom, hogy a legtöbb bio boltban, vagy az interneten hozzáférhetőek.  
Rózsavizet például innen, vagy Primavera termékcsaládból válasszatok, mivel az olcsóbb verziók nem valódi hydrosolok, hanem egyszerű olaj-víz keverék, vagyis mesterséges kutyvalék. Bátrabb rózsabokor tulajdonosok készíthetik saját maguk is, a https://www.sewhistorically.com/ oldalon fent van a recept. 
Fogok még kísérletezni más olajokkal is, esetleg egy kis sheavajjal, de már az alaprecept is nagyon klassz. Csak ajánlani tudom. 
Felkészül a szappanfőzés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése