2023. július 6., csütörtök

Rész duplanulla

Ausztriában egy törvénytervezet szerint, amelyet az ÖAMTC is támogat, az extrém gyorshajtók autóját, mint a bűncselekmény elkövetéséhez használt fegyvert, a hatóság elveheti majd. Nem, nem azoktól, akik 130 helyett 140-nel mennek az autópályán, hanem mondjuk 180-200-zal, ami rendszeresen előfordul például mind az M1, mind az M7 autópályán, rátapadva egymás lökhárítójára, mert akurvaanyádértnemtakarodszelelőlem.

Egy kis ismétlés fizika óráról: 
A km/h és a m/s között a váltószám 3,6. 
50 km/h = 13,88888 m/s
90 km/h = 25 m/s
130 km/h = 36,11 m/s
180 km/h = 50 m/s

Miért érdekes ez? 
Mert az ember lassú. Mire feldolgozza az összegyűjtött információt és ez alapján döntést hoz, napszaktól, egyéni alapbeállításoktól és az éppen aktuális fizikális állapottól függően akár 2s is eltelhet. Tehát egy szabályos, országúti tempónál 2*25 métert halad a szekér anélkül, hogy bármi történt volna, pedig kilépett a Bambi a bokorból és úgy igazából nagyon kéne már fékezni, különben be fog nézni a szélvédőn. Az őzaprólék pedig a tányérban mutat jól, nem az ember ölében, üvegcserépen tálalva.  
Ehhez jön még a gép késedelme, ami korszerű járműveknél is jelen van, bár lényegesen lecsökkent az idősebb példányokéhoz képest és ugye dolgoznak a modern segédberendezések is, mint ABS, ESP, ABC és társai (remélve, hogy nem iktatták ki őket okosan), amik jelentősen megnövelték a járművek irányíthatóságát instabil menetdinamikai helyzetben is. 
A segédberendezések azonban nem mindenhatóak és akár tetszik, akár nem, a sokmilliós tuningállatok felett is a fizika az igazi úr , nem pedig a kétbites amőba a volán mögött. 
Amikor pedig a kétbites amőbák összeakadnak a közúton és megkezdődik a kié nagyobb gázpedál által történő eldöntése, abból könnyen lehet olyan zakó, mint július 1-én az Árpád-hídon. 
Ha csak a két díszpinty sérült volna meg, vagy dobja fel a bőrmokaszint, azt mondanám, természetes szelekció, legalább több szart nem csinálnak már. Csakhogy ezúttal is, már megint egy teljesen vétlen ember életét vették el a pöcsméregetéssel és ez probléma. Kurva nagy méghozzá, amit nem a rendőrségnek kell megoldania, hanem a törvényalkotónak.
Ha azonban a nagyméltóságú, tekintetes uraságok pártállástól függetlenül ott a nagycirkuszban lefossák a bokájukat a várható szavazatvesztés miatt és hagyják tombolni évtizedeken át az elmebajt, sőt, támogatják - Lézerjani, sálálálááááá - a törvénytelen viselkedést a közúton, annak pontosan az lesz a követkeménye, ami a hétvégén történt. 
Az egyik balesetező autóról időközben pedig kiderült, hogy rendszeresen vettek részt vele legális eseményeken (is), tehát a sofőrje tisztában volt bizonyos dolgokkal és nem tekinthető egyszerű úrvezetőnek. Ez azonban az én szememben olyan súlyosbító tényező, mint egy alkoholos, vagy kábszeres befolyásoltság. 
A közutat nem arra találták ki, főleg nem a városit, hogy akkora sebességgel veressenek rajta, mint ezek a gyökerek tették. 
Teljesen más százötvennel menni az autópályán, mint a városban, legyen akármilyen gyér is a forgalom.
Hogy miért? Mert nincs helyed. 
Egy városi út sávja akármennyire szélesnek is tűnik, a szabványok szerint keskenyebb, mint az autópályáé. A városi út tele van akadályokkal, ráadásul csupa mocsok és az útburkolat minősége is sok esetben rosszabb, mint a nagyobb sebességre tervezett elkerülőké. Ha bármi félremegy, és a fékezés nem elég, vagy elveszíted egy pillanatra a tapadást, akkor a megfelelő manőver végrehajtására a szűkítők, korlátok és egyszerűen az út szélessége miatt nincs elég helyed. 
    
Egykettedemszervénégyzet. Ez a mozgási energia leegyszerűsített képlete. (Plusz vénullszorté)
A tömeg feles szorzóval, a sebesség négyzetesen szerepel benne. 
Ha szerencséd van, mielőtt ütközöl, a mozgási energiád egy részét elforgod, elsúrlódod... Ha nincs, az egész ütközési, majd deformációs energiává (részben hővé) alakul. 
Nagy sebességnél (már a szabályos autópályatempó is annak számít) te, az utasaid és a Halál együtt ültök az autóban, ezt sose felejtsd el!

Az amatőr vannabí részer hülyegyereket legfőképpen az különbözteti meg a profi versenyzőtől, hogy ez utóbbi nem fog beleállni egy éjszakai faszméregetésbe, mert nagyon jól tudja, hogy milyen veszélyes lehet a legkisebb hiba is versenytempónál. Az igazi versenyző tiszteli a gépet és nem sodorja veszélybe holmi kis pöcs miatt a fülledt, nyári éjszakában.  
Az igazi, nem fakezű vezető ott engedi neki a szörnyet, ahol kell. Ahol van hely manőverezni, fékezni, ne adj isten bukni és ahol nagyjából azonos képességű emberek vannak körülötte a zárt pályán. 

A kérdés nem az, hogy lesz-e még ilyen baleset. A kérdés sajnos az, hogy mikor.
A 26 éves kerékpáros, aki szabályosan tekert, nem ért haza. Tisztelt Ház, tisztelt Rendőrség? Mennyi vér kell még, mennyi tönkrement élet, hogy végre neki tessenek állni dolgozni? 

UPDATE: 
A rendőrség ma, július 7-én nyilvánosságra hozta a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezek, a szemtanúk és az előzetes igazságúgyi műszakértői vélemény, valamint a járműből kiolvasott adatok alapján az AMG sofőrjét őrizetbe vették. 
A sokszáz lovas gépszörny menetstabilizáló rendszere (ESP) a baleset idején ki volt kapcsolva.  
A 33 éves gépjárművezetővel szemben többször intézkedtek már közlekedési kihágás miatt.
Ennyi visszatartó ereje van a büntikepontikának. 
Gratulálok!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése