2023. július 28., péntek

Nabazmeg


 Elnézést a címért, de ennél tömörebben nem tudom kifejezni azt, amit gondolok azon hír hallatán, hogy szóba került a zéró tolerancia eltörlése Magyarországon. Állítólag neves borászok kezdeményezték, hogy több, európai országhoz hasonlóan Magyarországon is lehessen mértékkel alkoholt fogyasztani vezetés előtt és az illetékes minisztérium vizsgálja a jogszabály enyhítését. Mindezt a jótékony hatású borfogyasztás és a kultúra nevében. Még ki se hűlt az ittas sofőr által elgázolt motoros teste, de a kreténül vigyorgó Lézerjani már benyögte, hogy az általa vezetett minisztériumban vizsgálták a témakört. 

Houston, van egy kis probléma! Magyarország közlekedési kultúra szempontjából nem tartozik Európához, sokkal inkább balkán, vagy Oroszországanyácska szintjét közelíti. Az ittas vezetés jelenleg is probléma, hiába járhat érte vezetéstől eltiltás, az alkesz simán vezet tovább jogsi nélkül is. 2022-ben 1192 személyi sérüléses balesetet okozott alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőr. 

Magyaroszág így is élen jár az alkoholfogyasztásban. Bebaszni a kannástól is be lehet, a minőségi borok fogyasztása ettől nem fog emelkedni, mivel a minőségi borok az átlag számára nem érik meg, aki meg kellően pénzes, az nem magyar bort vesz. 

Egy pohár bor hatása emberről emberre változik, de még egy adott egyén sem mindig ugyanúgy reagál ugyanarra a mennyiségű alkoholra.  

A magyar ember és a mértéktartás... Jaja, a büféreggelinél is úgy tartja a mértéket, olyan szerényen rakja meg tányért, hogy abból egész Afrika jóllakhatna... Szerencsés esetben egy részét tényleg megeszi, a másik fele meg a szimatszatyorban köt ki. Kevésbé szerencsés esetben a fél tányér megy a kukába.   

Az alkohol méreg. Olyan nincs, hogy jótékony hatású alkoholfogyasztás.    

Figyu, van egy ötletem: Borászkám, bezárunk egy autóba, mondjuk egy kanyar kijövő ívére, be is kötünk, hogy jobban biztonságban érezd magad, egye fene, még a légzsákokat is aktív állapotban hagyjuk és elindítunk feléd egy enyhén alkoholizált - nem ivott sokat, csak egy pohárkával - sofőrt. Természetesen nem szólunk neki, hogy ottvagytok, te, meg a szerencsétlen autó, legyen kicsit realitás szagú a teszt. Vagy időben észlel, vagy nem. Vagy fékez, vagy nem. Vagy kitér, vagy nem. Mert tudod, az életben sem mindig tud az ember elugrani, amikor egy kretén bátorra issza magát és pedal to the metal nekivág az útnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése