2023. június 18., vasárnap

Kard ki

 Van nálunk ez a Bewegt im Park program nyaranta. A dolog lényege, hogy a befizetett adóeuróink egy kis részéért cserébe ingyenesen látogatható sport és tánc kurzusokat tartanak 06.13 és 09.03 között a szabadban. Ezeken a 60 perces alkalmakon bárki részt vehet, nincs semmiféle elkötelezettség, arra mész, amire akarsz és ha nem tetszik, akkor keresel mást. Jóga, salsa, fára mászás, különböző küzdősportok, de még egy kifejezetten senioroknak indított táncóra is van a kínálatban. 
Mondjuk, elszórtak egy kis pénzt szóróanyagra... De a dolog működött, ugyanis a Fit mit dem Langschwert óráról gyakorlatilag az egész csoport ebből értesült. Fit mit dem micsoda? Most páran, gondolom, néznek, hogy mi van? Ez komoly? Langschwert? Hosszúkard? Igen, az. A két kézzel forgatott, lovagi kard. 
Bár itt élek 12 éve és ebből 8 éve a kerületben, ahol a történelmi vivóakadaémia tartja a tanfolyamait, nem tudtam, hogy ilyen is van Grazban. 
S lőn világosság... Ide is eljutottunk. 
Na, de miért is érdekes ez az egész, azon kívül, hogy nem focipálya lett a lóvéból, meg kék plakát az út mellé? 
Talán írtam már, hogy nagyon szeretek korcsolyázni és befizettem egy tíz alkalmas bérletet a helyi, amúgy nagymúltú korcsolya szövetséghez, ami hát... nem egészen úgy ment, ahogy szerintem kellett volna. Befizettem 160 eurót és amikor éppen nem az éltechnikát oktató srác jött le, akkor gyakorlatilag semmit se kaptam a pénzemért. Vagy nem volt edzőm, vagy elkésett, vagy komolytalan volt az egész. Se bemelegítés, se igazán felépített óra. A bérletből még mindig van pár alkalom és erősen gondolkozom azon, hogy utána vagy elmegyek másik szövetséghez, vagy megveszem a szezonbérletet a csarnokba és gyakorolok egyedül, videó edzővel.
Baromira irigykedem, hogy az USÁ-ban a felnőtt, akár ötven-hatvan éves sportolókkal is pontosan olyan erőbedobással dolgoznak, mint a gyerekekkel és szinte hetente vannak versenyek, Európában meg... Válaszra se méltatják az e-mailt, de nyiffognak, hogy nincs utánpótlás. Csodálkozol? Így?  
Na, de miért is érdekes ez? 
Kedden hatkor van a hosszúkard edzés az Augartenben, ingyen (adóból). Hatvan perc per alkalom, minden időjárási körülmény között, függetlenül az iskolaszünetektől. 
Hat előtt kb 10 perccel megérkezik az edző, felállítja a zászlót (hogy meg lehessen találni a programot). Nem késik el, megtisztel bennünket azzal, hogy időben kezdünk és megkérdezi, hogy van-e kedvünk tovább maradni esetleg. Az óra tökéletesen fel van építve. Pontosan tudja, hogy mit akar és miért. Bemelegítés, játékos koordinációs gyakorlatok, majd alapiskola. A mester segít, javít, a végén levezetésként játék. Meglett emberek kergetik egymást vihogva szivacsvirslikkel a mezőn, ami nemcsak kívülről, de belülről is rohadt vicces.
Ő ugyanúgy feláldozza a szabadidejét és nyilván nem kap ezért annyi lóvét, ha egyáltalán, hogy degeszre egye magát belőle minden este az El Gauchoban a Schmiedgassén. (Remélem, legalább a parkolójegy árát kifizetik neki, meg valamit a naftából, ha már a saját kocsijával cügöli a kardokat.)
Szóval, ha náluk így mennek az edzések, akkor igen erősen motiválva érzem magam arra, hogy befizessek hozzájuk a rendes tanfolyamra is majd az őszi szemeszterben...


 
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése