2023. június 8., csütörtök

Az utálatos fagylalt

 ...avagy a kajadivatgyűlöletről egy laktózintoleráns szemével

Nem vagyok vegán, inkább flexitariánusnak mondanám magam, aki mindent eszik, de szereti a húsmentes kajákat és előnyben is részesíti őket. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ha megkínálnak egy jó rántott csibivel, akkor nem fogok fintorogva kikelni magamból, legfeljebb megkérdezem, van-e benne valami tejtermék. Ha a válasz nem, nincs, akkor a rántott csibi jót étvággyal elfogyasztásra kerül és pont. 
Ha pedig egy élelmiszerlánc bejelenti, hogy új vegán jégkrémek kerülnek az állandó kínálatába, akkor eljárok egy Makarénát a nappaliban és kíváncsian várom, hogy kipróbálhassam. Ami ugyanis vegán, az nem tartalmaz állati eredetű terméket, tehát tejet sem! Ez egy tejallergiásnak, vagy tejcukor érzékenynek tehát azt jelenti, hogy nyugodtan fogyaszthatja, mert számára kellemetlen tüneteket okozó anyag nincs benne. 
Tudjátok, feleim, egészen addig, amíg a vegán fagyik és jégkrémek a divat miatt meg nem jelentek a palettán, le voltunk mi szarva rendesen. Finomabbnál finomabb jégkrémek tömkelege sorakozott a hűtőpultokban, de nekünk, akik nem dönthettünk arról, hogy óhajtunk-e tejterméket enni, vagy sem, a vízízű Calipo jutott. Citromfagyi, és társai az utcai árusoktól, ja, hogy ennél egy csokifagyit? Szopás. Vagy beveszed a laktázodat, vagy eszed a citromfagyit, vagy nem fagyizol - és mi még a szerencsésebbek vagyunk, mert van "ellenméreg", de mit szóljon egy allergiás?  
De például, ha otthon hagytam a "drogot", akkor sok esetben lemondhatok a hamburgerről, a gyrosról, és még sorolhatnám.   
Az egyre szaporodó, sok esetben kizárólag vegán ételeket kínáló boltok megjelenése hatalmas segítség azoknak is, akik egészségügyi okokból vannak "letiltva" bizonyos élelmiszerekről. 
A vegánság egy döntés. A laktózintolerancia, a tejallergia, a cöliákia nem. Mi ezt nem kértük, sőt. Kurvára meglennénk nélküle.
Nekem 2004-2005 körül csökkent le szépen, fokozatosan annyira a laktáztermelő képességem, hogy a tejtermékek fogyasztása tüneteket kezdett okozni. Ezt akkoriban divatbetegségnek mondták, aztán ahogy egyre több lett a kutatási eredmény, úgy döbbent rá a modern orvostudomány és művelői, hogy a populáció egy jelentős hányada tényleg képtelen feldolgozni a tejcukrot.
Figyelem! Ha valaki egyik pillanatról a másikra szokatlan tüneteket észlel bizonyos élelmiszerek fogyasztásakor, akkor forduljon vele szakemberhez! A dolog lehet teljesen ártalmatlan, mint az én esetemben, de állhat a hátterében komoly betegség is, szóval a trial and error után mindenképpen érdemes beszélni róla orvossal.  

Na, szóval, megjelent a hír egy német nyelvű portálon, hogy új vegán fagyik lesznek és erre mi történt? A cikket elárasztották a dislike-ok és a fröcsögés. WTF?
Emberek! Nem kötelező vegán fagyit venni! Sőt, ne is vegyétek, oké? Hagyjátok meg azoknak, akiknek például szüksége van erre! Ugyanez vonatkozik a gluténmentes, laktózmentes, egyéb-mentes élelmiszerekre is. Ha nincs rá szükségetek, akkor ne nyúljatok hozzá! Köszönöm.
Tudom, hogy divat mindenmentesen étkezni. Rendszeresen kérdezik meg tőlem is a kávézóban, hogy a laktózmentes tejeskávémra óhajtok-e tejszínhabot és amikor visszakérdezek, hogy az is laktózmentes-e és a válasz nem, akkor megdöbbennek a vasvilla tekintetemen.
Tudom, hogy vannak elvek, meg a mentsükmegaföldet mozgalmak. 
Vannak ismerőseim, akik valóban meggyőződésből lettek vegetariánusok, vagy éppen vegánok, és van pár divatmajom is a környezetemben, aki teleposztolja a social mediát mindenféle környezetvédő-természetimádó-wicca-vegán-sámán szarral, majd bejelentkezik Baliról... Csillagom, remélem, úsztál, vagy eveztél odáig, mert a repülés ökológiai lábnyoma nagyobb ám, mint egy tányér marhapörkölté, ami miatt annyira ki vagy akadva.
Tudom, hogy divat gyűlölni mindent, ami egy kicsit is eltér az üknagyanyáinkisígycsinálták, öregapámiszsíroskenyeretevettpálinkával szemlélettől. 
Vegán akarsz lenni? Legyél. 
Húst akarsz enni? Egyél. 
Vegetariánus akarsz lenni? Nosza! 
Senkit. Sem. Érdekel. 
És nem kell keresztes hadjáratot folytatnod se pro, se kontra, mindenki azt eszik, ami jól esik, ami belefér. 
A lényeg, hogy csak annyit és azt vedd el, amire szükséged van. Se többet, se kevesebbet, se mást.   

Utóirat: kipróbáltam az új fagyit, és nagyon finom. Észre se venni, hogy nem hagyományos módon, tejjel készült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése