2022. szeptember 25., vasárnap

Tanulságok a műhelyből

 .. avagy szerszámból sose elég és a rozsda nem a barátod. 

Teljesen mindegy, hogy egy kisebb szekrényre való szerszámot vettél már, biztos, hogy amire éppen akkor, éppen ott szükséged lenne, az vagy nincs, vagy nem találod. 
A kombifogó azóta is ütközetben eltűnt - biztosan tudom, hogy volt! -, és ha a csillag-villás lenyalja a hatszöget a csavarafejről/anyáról, esélyed nincs leszedni spec szerszám nélkül. 
Két rozsdás dög is kóricál mostanság a környéken, az egyik Őnagysága, a másik a vasaló. 
Az egyik 70+ éve rohad, a másik 130, ehhez képest a csavarok java része egészen jól lejött. 
Puchságán, ahogy azt korábban írtam, az egyik pedálgumi nagyon rattyon van, és mivel megjött a cserealkatrész, gondoltam, még az idei szezon végére átszerelem. Hipp-hopp, jön, megy... 
Ja, gondoltam. Az egyik anya ugyanis némi agresszióval lejött, a másik viszont nem, a kulcs meg szépen gömbölyűre ette azt a francos hatlapot. Anyááááááááád. A fűrész szóba se jöhet, mert a menet a gumit tartó tengelyre van vágva, azt pedig nem akarom roncsolni, marad tehát a speciális fej és/vagy az anyatörő. 
A vasaló egy picit más tészta. Ennek a nyomorult eszköznek van összesen 7 db csavarja, ebből négy a fogantyúba megy, kettő a vasaló testét köti össze a fogantyúval, egy pedig az ajtócskát rögzíti, amin keresztük be lehet tenni a vas ökörnyelvet.
Na, melyik rohadt be? Igen. Az ajtó csavarja és az egyik a test és a fogó között. Gyakorlatilag oldhatatlan lett a kötés az évtizedek alatt, se a hideg, se a meleg, de még a pontozó-kalapács kombó se tudta megindítani. A cucc most épp egy vödör ecet-citromsav kotyvalékban ázik (és bűzlik, szóval kitettem az erkélyre), lehet, hogy a fogantyú csavarját ez majd kilazítja, de az ajtóhoz nem fűzök nagy reményeket. Ha azt le akarom venni, akkor jön a fűrész, aztán meg a fúró és a menetmetsző. Egyébként is mennem kell már megint az OBI-ba anyáért, mivel a pedálon lévőt pótolni kell.    

Hogyan is lehet tehát berohadt csavarkötést megoldani?
  • Fagyasztó spray - eddig nem ájultam el tőle
  • Szúró láng - nekem nem segített, de ettől még lehet jó
  • Áztatás WD40-ben - ha van idő, nem rossz
  • Pontozóval és kalapáccsal - mivel vasárnap van, a húskloffolás zajánál nagyobb ütlegelést nem akartam rendezni, így ennek a hatékonyságát megítélni nem tudom. A vasaló csavarját nem mozdította meg.
  • Ha az egyik fél anyacsavar, akkor anyatörővel - ez ahogy szorítod, egyszerűen elroppantja az anyát anélkül, hogy a tengelyt károsítaná
  • Lefűrészeled a csavarfejet, a maradékot kifúrod és újra vágod a menetet - macerás, éppen ezért ez a végső megoldás 

Rozsamentesítés

Nekem eddig a legjobban az ecet-citromsav kutyulék alias LÖTTY vált be, ez egy nap alatt szó szerint lezabálta a rozsdát a beletett cuccról. Pontos arányt nem tudok mondani, mivel úgy készült, hogy nem volt itthon elég ecet, szóval beleborítottam a maradék citromsavat is, jóleszaz felkiáltással. Hát, tényleg jó lett. Nagyjából egyébként egy fél liter 20% ecet és fél zacskó citromsav ment bele a kisvödörbe. A maradék meleg víz, annyi, hogy ellepje a maratni kívánt holmit. Ami a legjobb, hogy ez nem vegyszer, tehát simán bele lehet önteni a mosogatóba, vagy a WC-be használat után.       
Kipróbáltam a Hammerite rozsamentesítő zseléjét is, ami szintén vízben oldható, de ennek a hatásfoka meg se közelítette a Löttyét. Nem rossz, de nem is jó. Nyilván, ahol az áztatás nem opció, ott ez jól jöhet. 
A kólát felejtsétek el! Egyáltalán nem jó a hatásfoka, megrothad (megpenyhed), és drága. Az ökörnyelv az első kezelését ezzel kapta. Rozsdát alig hozott le, ellenben penész nőtt rajta három nap alatt. 

Ez pedig a vasaló-projekt jelenlegi állapota:

Az ökörnyelv lemaratva, kékítésre vár. Ez már a lemosás és átpolírozás utáni állapot, mielőtt további kezelést kapna, ismét át lesz küldve a smirgli alatt. Hogy az a vörös mi benne, ne kérdezzétek! Valószínű rozsda, de olyan vastagon, hogy kitakaríthatatlan.   
A foganytú a csiszolás után mahagóni pácot kapott. A szú rágta lyukakat szándékosan nem akartam kijavítani, mivel nem múzeumba kerül és eladni se akarom. A legtöbb, ilyen korú fa már szuvas, egy 130 éves eszköznél belefér. Száradás után kapott viaszt, most örül. Én is örülök. 
A csavarok az eredetiek, amiket kiszedtem és a vas tartó is, természetesen polír után. Lord Dremel ismét bizonyított...

Ami hátra van:
A vasaló kis teste mindenestől éppen a löttyben fürdőzik. Ha a fürdő megtette jótékony hatását, akkor jön majd a tisztítás és megpróbálom levenni legalább a tartó vasat. Ez ugyanis baromira útban van. A testet mindenképpen fémtisztára fel kell csiszolni, majd tükrösre polírozni, és ha ott a tartó, akkor alatta, körülötte nem tudom megcsinálni. Ha az ajtó nem is jön le, majd megoldom a csiszolást és kékítését valahogy, de a tartónak mennie kell. 
Apropó, kékítés. A vasaló, mivel élelmiszerrel nem érintkezik, szerencsére alávethető hideg kékítésnek. 
Kékítve lesznek a csavarok, a tartó vasak és az ajtó. Ez az eljárás egyszerre ad egy szép, kékesfekete színt a fémnek, miközben a korróziótól is megvédi. 

Kékíteni lehet:
  • hővel és olajjal
  • ecetben főzéssel 
  • hidegen, speciális folyadékkal - ezt főleg a fegyvereknél használják, a Ballistol az egyik legjobb
Először gondolkodtam az ecetben főzésen, de már az áztatás szaga elég volt ahhoz, hogy meggyőzzön, érdemes lesz inkább a hideg kékítés felé menni.    
Közben pedig indul a versenyfelkészülés. A lövészklub, ahova járok, október elejére versenyt hirdetett kezdőknek és én, mivel vesztenivaló nincs, beneveztem. 10m táv, 36 lövés, 3-as sorozatokban. 
A vasaló ráér, Őpuchsága pedáljához meg amúgy is csak szerdán jön meg a szerszám... 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése