2019. november 12., kedd

Midway

Először is, valami epic: Sabaton - Midway
Ha röviden akarom összefoglalni, akkor kliséhegyek és eszméletlen CGI. A film kapja is az ívet rendesen, a legdurvábbat a Military Times-on olvastam, pedig annyira nem rossz. Sőt, teljesen elmegy egynek, az pedig, aki szereti a repülőgépeket és a hadihajókat, valamint nincsenek nagy elvárásai, egyenesen élvezhetőnek fogja találni. Roland Emmerich (Függetlenség napja, ami tényleg kretén, de abszolút megnézhető.) szerencsére nem akar amolyan Dunkerquesen művészkedni, mégis, ha valaki képes túllépni a kisiskolás színvonalú dialógusokon, akkor nagyon is komoly mondanivalót találhat a Midwayben. Nagy kár, hogy a bullshit párbeszédek és a túl sok szereplő elfedik a legtöbb ilyen rejtett értéket.
Kevés olyan film van, ami meg meri mutatni, hogy a háború abszurd és kegyetlen. Mindenkihez, legyen az katona az arcvonalban, vagy katonafeleség a hátországban. Hogy az ellenség nem minden egyes katonája vérnősző barbár, még ha sokakat ki is forgat magából mindaz, amit átél. És hogy szép dolog keménytökű csávónak lenni, csak éppen nem mindig kifizetődő...

Ami tetszett:
- CGI
- a katonafeleségek jelenetei
- nyers, brutális ábrázolásmód (szénné égett holttest azonosítása, sebesültek állapota a támadás után)
- a japán katonák többrétegű ábrázolása (nemcsak a sisak van rajta és nemcsak kegyetlenkedik, jé)
- nem ugyanazt a két gépet kergeti egy harmadik két órán keresztül

Ami nem tetszett:
- túl sok szál és szereplő (Doolittle Raid, Nautilus, a kódtörők, Pearl Harbour)
- gagyi párbeszédek
- hiányzó géptípusok és pontatlanságok (no Wildcat... WTF?)

Ami nem zavart:
- film hossza
- a kacsavadászat Japánban
- a sokadik zuhanóbombázó jelenet

Szóval a Midway nem lesz das Boot, ami egyébként is überelhetetlen, de nem is megy olyan mélyre mint az U-571 például. Aki teheti, eredeti nyelven nézze meg, de mindenképpen feliratozással, mert ordenáré szlenget és amerikai angolt nyomnak benne.
Tízes skálán valahol 6,5 - 7 között adnék neki.
Ja, és kitiltanám a tortilla chipset a mozikból örökre...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése