2015. május 9., szombat

Városok Boszniában III. - Jajce

Volt már városos bejegyzésem Mostarról és Szarajevóról (itt), úgy gondoltam, kiegészítem Jajcéval, ha már arra vetődtem.
A város Banja Lukától 50km-re délre fekszik a Vrbas és Pliva folyók találkozásánál, az írásos források 1396-ban említik először, de a terület már a rómaiak alatt és valószínűleg előttük is lakott volt. 
Történelme éppoly viharos, mint az összes többi városé Boszniában. Verekedtek itt már egymással a magyarok és a törökök, a törökök és a Monarchia, itt alapította meg Tito Jugoszláviát, legutóbb pedig a szerbek és a boszniai horvátok ütötték érte egymást. 1995 óta a Bosznia-Hercegovinai Föderáció része. Lakossága főként bosnyákokból és a boszniai horvátokból áll, erős kisebbségben vannak a szerbek és az egyéb nemzetiségek.
Hogy a neve honnan ered, arra több verzió is létezik - egy biztos, hogy a tojással kapcsolatban van. Merthogy a Jajce szóban ott a jaja, vagyis a tojás szlávul, de hogy most a hegy, amire épült, vagy éppen maga a város formája a tojás, arról nincs megegyezés.
Ha valaki erre jár, érdemes megtekinteni az alábbiakat:

1. Mitras szentély
Nagyon-nagyon ritka dolog, talán egy van még belőle a világon, ezért is szeretne Jajce az UNESCO listájára kerülni.
A fényképen az oltár fennmaradt része látható.
Csak akkor lehet ennyire közel menni hozzá, ha van idegenvezető az emberrel, egyébként az üvegfalon túlról tekinthető meg.












2. Komotin erőd (Fellegvár, Katakomba, templomrom)

 
 

Ennek majd szerintem szentelek egy egész bejegyzést, mert érdemes.


3. Vízesés
Jajce fő attrakciója 30m magas és Csontváry is megfestette. Nem mentünk le, merthogy vizesek leszünk és különben is indulni kell tovább a Pliva-tóhoz, aztán meg haza.
A kirándulás végül ebédelésbe fulladt.














4. Pliva-tó
 Sajnos nagyon kevés idő volt rá, mert fontosabb volt ebédelni (mi megittunk egy kávét, és mivel közeledett a megbeszélt találka-idő, így a családból csak én nyargaltam el a vízimalmokat megnézni. Utóbb kiderült, kár volt futni, mert lassan szolgálták ki a többieket... Hja, ennyit jelent, ha valaki makog  helyi nyelven valamennyit. Érdekes módon nekünk pikk-pakk megérkezett a kávénk.)
Vízimalmok a Pliván

Étterem bringóval
 

5. AVNOJ múzeum
 Bizonyára érdekes, mivel a jugó történelem annyira nem része nálunk az oktatásnak.
Sajnos, idő hiányában ezt sem tudtuk megnézni.
Az biztos, hogy Tito elég nagy népszerűségnek örvend ezen a vidéken, a szuveníres iparág gyakorlatilag az ő személyére épül.







További érdekességek:
 

Röviden tömören: érdemes eljönni ide, és legalább egy teljes napot (nem néhány órát) eltölteni itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése