2012. szeptember 22., szombat

Vendégségben Vodicében

Most pedig következzen egy kis ismertető a horvátországi Vodicéről.
Vodice tipikus dalmát kisváros, amely Šibeniktől 11 km-re északra fekszik az Adria partján. Állítólag a környék már a vaskorban is lakott volt, a rómaiak idejében pedig Arausának hívták. Történelme átlagos, dalmát történet: a magyar királyok, Velence és a török, majd Napóleon és a Habsburgok váltották egymást, mint "tulajdonosok", végül a XX. században előbb Jugoszlávia, majd Horvátország része lett.  
Óvárosa hűen őrzi a régi korok hangulatát - szűk sikátorok, egymás nyakára épült házak, csúszós kövek... A török elleni harc idején épült városfalból mára csak ennyi maradt: a Ćorić-torony.
A Ćorić-torony este
















Sajnos, a torony belseje nem látogatható, a közvetlen szomszédságában viszont ott van Gušte konobája
Fogalmazzunk úgy, hogy semmivel nem drágább, mint egy átlagos étterem, a minőség viszont elsőrangú, a kiszolgálás gyors és udvarias, az ételeket szabadtéri grillen készítik, minden húsimádónak bátran tudom ajánlani.
Például ilyeneket lehet ott enni:
Pljeskavica by Guste az utánozhatatlan káposztasalátával















Szintén az óvárosban található a Szent Kereszt templom, közvetlen közelében pedig a Tudjman tér, tele bóvli-boltokkal és éttermekkel, kávéházakkal. Említésre méltó a Benita Pizzéria és kávézó, valamint a Suncani Sat.
A Benita - jó a pizzájuk, gyors a kiszolgálás
Ez itt egy jumbo pizza...
Vodice öt éve, amikor először nyaraltunk ott, még nem volt annyira felkapott, mint manapság. Főszezonban kifejezetten zsúfolt, utószezonban már elviselhető, de azért aki tényleg nyugalomra vágyik, az ne ide tervezze a nyaralását. A két, szomszédos faluval Srimával és Tribunjjal szinte összenőtt, a tengerpart egy merő strand hol jobban, hol kevésbé kiépítve. Szállodák, apartmanházak mindenhol - egy-két év alatt itt a semmiből ugranak elő a többemeletes épületek, ha valakinek van pénze, bárhol talál eladó apartmant.
Az FKK-t kedvelőknek a Blata utáni, legkevésbé kiépített rész áll rendelkezésére.  



Úticélok Vodicéből (már frissültek a képek): 
  • Šibenik (11km)
  • Zadar (60km)
  • Krka Nemzeti Park (20km)
 
  • Skradin (10 km)
 
  • Kornati (20 km) - hajóval, erről nincs képem, mert sose mentünk el. Lehúzás.
  • Tribunj (3km)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése