2012. szeptember 22., szombat

Szamárháton Szlovéniában 1.

Kamnik és Vransko

Kamnik - itt már egyszer jártam ugyan, csak akkor szakadó esőben, gondoltam, szép időt jósolnak, a szlovén matricám is érvényes még, tehát Szamárra zöldség, menjünk vissza!
A város maga egy szép kis ékszerdoboz nem túl sok látnivalóval, ami viszont van, azért érdemes elmenni odáig.Ha másért nem, a csodálatos hegyi útért, amin igazán élvezet vezetni.
Kamniki látkép, háttérben a hegyek
A városnak nagyjából 29.000 lakosa van, és körülbelül 24 km-re fekszik Ljubljanáról (ahol már szintén megfordultunk mi ketten, mármint én és Szergej, a hős Szamár). Először a XI. században említik az iratok, később a XIII.században már fontos kereskedelmi központ volt. Két várromja is a középkori időkből származik, fontosságát a Ferences apátság is bizonyítja.
A két várrom közül az egyik a történelmi óváros kellős közepén trónol (ez a Mali grad), sajnálatos módon a várfalakon kívül csak egy kis kápolna maradt meg belőle, ami ottjártunkkor nem volt nyitva. Na ja, turistaszezon off... 

Mali grad - várkápolna
A nagyobbik várat a korábbi ottjártamkor már volt szerencsém meglátogatni - a Szuperszamár akkor megízlelhette a Mecsek-rally érzést (nem, azért nem kilinccsel előre mentünk fel)... Most nem mentünk fel, mert még meg akartunk állni Vranskoban.

Az apátság
 Az óvárosa az Osztrák-Magyar Monarchia korát idézi, az épületek állagmegőrzésére rengeteg időt és pénzt áldoznak napjainkban is.
Na igen, azok a piros muskátlik már megint

Néhány további szép épület...
Hangtorony és az Isten Anyja (Cerkev Matere Bozje) templom
A temetői kápolna
Szökőkút, díszes ház, és kávéház (Kavarna)
A városközpont bolhapiacként is funkcionál... Itt aztán minden kapható. Lovassági szablya, távcsöves légpuska, szovjet és jugoszláv katonai kitüntetések, százéves sílécek, kazettás magnó...
 
Eredeti is volt köztük, nemcsak replika...
Ha pedig valaki túrázni szeretne, akkor arra is van lehetősége...
Azért itt lehet aktívkodni....
Kamnikból Graz felé jövet megálltunk Vranskoban.
Ez volt az ok: Veterán Motor Múzeum.
Sajnos, odabent fényképezni nem lehet, de itt a honlapjuk. Ha valaki Ljubljana felé jár, akkor megéri betérni, de hadd említsem meg, hogy igen Jawa, BMW, NSU, meg Vespa már van, most akkor ideje lenne egy-két Pannóniát is beszerezni...









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése