2025. november 5., szerda

Az 1920-as évek trend sütije - Fordított ananásztorta

Fordított ananásztorta az 1920-as évekből

Az egész sztori úgy indult, hogy a Dole receptversenyt hirdetett, amikor piacra dobták az ananász konzervet. A nyertes recept aztán bejárta Amerikát, és száz év múltán az interneten számtalan verzióban elérhető. Amit én használtam az egy, az eredetire nagyon hasonlító recept, angolul itt érhető el. Mivel öntöttvas sütőedényem nincs és először ki akartam próbálni, hogy egyáltalán működik-e, lefeleztem a mennyiségeket és kerámia tepsiben sütöttem meg ezt a nagyon egyszerű süteményt. 

Amit itt írok, az a teljes mennyiség.  

Hozzávalók:
  • 200g liszt (én kenyérlisztet használtam, az volt itthon)
  • 2 tk sütőpor
  • 3/4 tk só
  • 2 nagy tojás, szétválasztva
  • 113g vaj, legalább szobahőmérsékletű legyen
  • 100g cukor* (az eredeti receptben ennek a duplája van, de az szerintem már ehetetlenül édes)
  • 113g tej
  • 1 kk vanília aroma (én vaníliás cukorral kevertem a fenti cukor mennyiséget)
A tetejére:
  • ananász karika a sütőforma méretének megfelelő mennyiségben
  • vaj a forma alapos kikenéséhez
  • barna cukor a beszóráshoz, nagyjából 50g
  • koktélcseresznye, vagy kandírozott cseresznye a díszítéshez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálkában. A tojásokat szétválasztjuk, és külön-külön felverjük. 
A vajat a cukorral habosra keverjük, ebbe tesszük bele a tojás sárgáját, majd apránként, keverés közben a lisztes keveréket és a tejet. A legvégén hozzákeverjük a felvert fehérjét.
A kiválasztott sütőformát alaposan kivajazzuk, majd az alját vékony rétegben megszórjuk cukorral úgy, hogy mindenhol egyenletesen bevonja. Erre jön szépen elrendezve az ananász karika, majd pedig a tészta. 
Nagyjából 30-45perc sülésre van szüksége, az állagot tűpróbával ellenőzizzük. 
Ezután sütőpapírral letakart deszkára borítjuk, félbe vágott koktélcseresznyékkel díszítjük és hagyjuk kihűlni. Ha esetleg nem jönne ki minden, nyugodtan kaparjuk ki és tegyük a hiányzó részre, ott fog maradni. 
Nekem tökéletesen kijött a kerámiából és a csökkentett cukormennyiséggel is isteni finom. 
Nem véletlenül lett annyira népszerű száz évvel ezelőtt.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése