2025. március 3., hétfő

Nosztalgiakonyha

 Pontosabban így főztek a harmincas évek végén Bécsben egy jómódú, polgári háztartásban, mi pedig karácsonykor kipróbáltuk.

Egyik bolhapiacon tett látogatásom alkalmával mentettem meg egy kissé viseltes állapotú szakácskönyvet, akit tavaly (de hülyén hangzik) beültettem egy szatyorba a kerámia kuglófsütővel együtt és hazavittem a szabadságom idejére. A könyv - Rudolf Rösch: So kocht man in Wien!, 1938 - jól érezte magát Budapesten (állítása szerint még sosem járt ott), bár nem sokat pihenhetett az ünenepek alatt. Ő biztosította ugyanis a menüt mind a karácsonyi, mind pedig az újévi asztalra.
Miközben az interneten receptek milliói közül válogathatnék, én valahogy mégis szívesebben bohóckodom egy 560 oldalas könyvvel. Monitort bámulni, egeret kattintgatni teljesen más, mint egy közel száz éves könyvet lapozgatni és úgy válogatni a receptek között. 

Hal egytál

Szenteste nálunk mindig hal van valamilyen formában. 2024 a halászlé és egy "halmaradékot" felhasználó recept éve volt. Íme:

Halmaradék krumplival

Hozzávalók: egy az egy arányban halmaradék (például nyers, kockázott lazac) és főtt, kockázott krumpli, ízlés szerinti mennyiségben vöröshagyma, só, bors, 1 kanál mustár, 1 kanál tejszín (nálunk laktózmenes), zsíradék (vaj, vagy olaj)

Elkészítés: 
A halat megtisztítjuk, bőrét lenyúzzuk, kifilézzük és felkockázzuk. 
A hagymát az zsíradékon aranybarnára sütjük, hozzáadjuk a halat, aztán mehet rá a hideg, főtt krumpli, a tejszín és a mustár. Sóval, borssal ízesítjük, együtt készre főzzük. 

Semmi firlefranc, csak laktató, finom egytálétel. Az egész összeütése kb 20 perc.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése