2021. január 18., hétfő

Szívműtét és egyéb nyalánkságok

 Őfelsége átesett a szívműtéten, és köszöni, a körülményekhez képest jól van. Kemény gyerek, túl fogja tenni magát rajta - nekem meg a gatyám rámegy, de egy veterán olyan, mint egy kisállat. Ha beteg lesz, sokba kerül és családtagot nem dob ki az ember akkor se, ha az ellátása zabálja is a pénzt.
A cárevics ahhoz képest, hogy min ment keresztül, pöcc-röffre indult, és megszűnt a kék füst is, ami örömteli, mert azt jelzi, hogy nincs gyűrű sérülés. A keverék még dús, de nem fullad le terhelés alatt, sajnos, kifutottam az időből, így a pontos beállítás tavaszra marad. 
Ami hajtépős, hogy a vezérszíj cseréjénél elkövettek még egy aljasságot: mivel szettben cserélik, ki kellett vegyék a vízpumpát, ergó lejött a teljes hűtőkörből a közel 10l fagyállós folyadék is, amit mezei egyszerűséggel FELFOGTAK valami edényben (nem túl tiszta) és VISSZAÖNTÖTTEK, nekem pedig felszámolták a fagyálló + desztillált víz árát. Tavasszal tehát hűtőfolyadék csere. A szíj maga legalább tisztességesen lett beszerelve, a fedelet meg én szépen a helyére igazítottam, ha már a mösziő erre nem volt képes. A műhely is alakul, össze lett szerelve a polc, már csak egy munkapad kell és örömebódottá.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja, és megúsztam a karantént, mármint a hivatalosat. Ettől függetlenül egészen szombatig nem mentem emberek közé, csak este 8 után futni. 
Most pedig dobpergés: Grazban nyitva van a Karmeliterplatzon a jégpálya! 5,5euro a beugró, online kell jegyet venni, és cserébe 2 órát korizhat az ember. Ja, hogy így is lehet. A jég minősége mondjuk nem éppen pazar, kicsit likas, meg hepehupás, de ettől még el lehet rajta lenni. A csúszkálni vágyó közönség ennél sokkal zavaróbb. 
Direkt 9-től vettem a jegyet, mondván, nem lesz gyerek... Böse Fehler. Dehogy is nem lesz, ráadásul hála a jó égnek, mind óvodás korú, elvétve egy-egy kisiskolás. Ott csúszkál a nagy jégen a pingvinnel, hiába van elkerített rész kifejezetten ennek a még nem túl koordinált korosztálynak. Anyukának persze fontosabb mobillal fotózni a csemetét, ahogy hasal a jégen, meg próbál szigorúan X-lábbal megállni a pingvin mögött, mint bármi más. Hogy útban vannak mindenki másnak? Kit érdekel!? 
A legjobb, amikor a már nem pingvin-függő gyerekkel KÉZEN FOGVA csúszkál a jégen, lehetőleg mindkét kezén egy-egy darabbal, miközben ő maga se stabil a többnyire bérelt korcsolyában. Bravó! Hasonlóan nagy tapsot érdemel az egymástól elszakadni nem tudó, cukin szintén egymás kezébe kapaszkodó párocska, akik egyformán billegárisak, és úgy rántja el egyik a másikat esés közben, mint a pinty. 
Lejönnek persze bunkóék is, a vadi új, drága műkorcsolyában és csak azért is szembe siklanak a forgalommal. Meg keresztbe. Meg kasba... Mert nekik lehet, ők úgy érzik. (Ex-Yugo amúgy) A gyereknek nem mondják el, hogy attól még, hogy már képes pár dologra korcsolyában, még kurva nagyot eshet és ha arccal előre esik, a sisak se fog sokat védeni. Az eredmény: falfehér kisiskolás fiúgyermek levezetése a jégpályáról legalább 10 perc kényszerpihenővel, miután sikerült talpra állítani valahogy az esés után. 
Ja, és igen, a korcsolya éles. Ezt sem árt elmondani a csemetének, vagyis kapja fel a kezét, ha már leseggelt a jégre, illetve ne csússzon el a kedélyesen földön fetrengő barinője orra előtt 2cmre, mert nagy sírás lesz belőle. Mint ahogy lett is, és az addig vidám kislányt vérző arccal vitte az öltözőbe az anyukája, aki hogy hogynem épp a jég másik oldalán trécselt, amikor a baleset történt... Szerencsére csak felületi sérülést okozott a korivas, de ezek mind elkerülhetők egy kis odafigyeléssel és neveléssel. 
Tisztelet. Egymás iránt, a sport iránt, a jég és a fizika iránt. Olyan nagy kérés ez?
Vannak persze normálisak is, akik odafigyelnek másokra és a gyerekükre, akik tanítják, leviszik a "nagyok" közül a piciknek fenntartott részre a pingvinfogó kisembert. Kár, hogy olyan ritkák!    
Gondoltam is, jobb lesz elhúzni Karinthiába a Weissensee-hez, ott van 25km szabad jégszakasz... Aha, meg 2m frisshó a tavon, a koripálya lezárva, 24-e előtt nem is nyitják meg. Faxom... Akkor marad ez, mert a görkori pálya havas-vizes, az most felejtős, a Funhalle meg be van zárva. 
És, hogy jól induljon 2021 is - megdöglött a laptopom. Szegény pára, majdnem 10 év után egyszer csak jobblétre szenderült. Vinyóhiba. Ha szerencsém van, egy adapter segítségével még le tudom szedni a rajta lévő holmimat és fertőtleníthetem, mielőtt a következő veszélyeshulladék járattal megy vissza a körforgásba. A mázli az, hogy november végén csináltam biztonsági mentést, és mivel decemberben nemsokat használtam, így nagyon nagy veszteség nem ér kudarc esetén se. A hét végére remélhetőleg megérkezik az új és akkor végre végigjátszhatom újra a teljes Total War szériát.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése