2020. november 22., vasárnap

Park skating 2 - Kedves szülők!

 Kedves szülők! 

Nem véletlenül kezdem így ezt a bejegyzést. A skate parkok látogatóinak nagy többsége ugyanis gyerek, fiatal felnőtt, vagy pláne 40+os viszonylag kevés van, és ennek sokszor az az oka, hogy minél idősebb valaki, annál nehezebben veszi rá magát újra az efféle hobbira, továbbá minél idősebb valaki, annál jobban zavarják az itt következő anomáliák. 
 
Szóval kedves szülők, kedves mindenki!
A skate park nem játszótér. Én elhiszem, hogy übercuki a három éves puruttya a három kerekű rollerrel, meg futóbiciklivel, ahogy a különböző rámpákon próbálja felküzdeni magát, de kurvára nem oda való. Akadályoz mindenki mást, és ha véletlen szájba veri egy alacsonyan repülő deszka, vagy fellökik, akkor egyrészt te fogsz a leghangosabban sivalkodni emiatt, másrészt a gyereket a mentő viszi el, ami nem hiányzik senkinek. Főleg most a koronás időkben, amikor az EÜ amúgy is leterhelt. 
Apropó, három kerekű roller és futóbicikli. Ha nem akarod, hogy a gyerek zokogva menjen hozzád a kettétört cuccal, akkor vegyél neki olyan eszközt, ami ALKALMAS arra, hogy különböző kunsztokat csináljanak vele. Tehát, elég erős egy-egy vasalt copinggal való találkozáshoz, és kibírja, ha az ember teljes testsúllyal, full slunggal landol a betonon. Teljesen mindegy, hogy rollerről, bicikliről, vagy éppen gördeszkáról, görkoriról van szó, vannak oda illő, és oda nem illő sportszerek. 
Ha pedig volt pénzed arra, hogy megvegyél a kölyöknek egy 100+ eurós stunt scootert, akkor legyen arra is, hogy minimum a fejébe nyomsz egy jó minőségű sisakot. Amikor a gyerek alacsonyan repülve ugrik ki a half bowlból (aerial stunts), elég komoly a valószínűsége annak, főleg az elején, hogy elbassza és esik, méghozzá nagyot. Gyanítom, hogy nem találkoztál még komolyabb fejsérüléssel (én igen), de abban biztos vagyok, hogy nem feltétlenül a saját gyereked agya lenne az első, amit betonon tálalva szeretnél látni. A gyerekedért te vagy a felelős, és a te dolgod megnevelni - persze, ha te magad is egy egoista barom vagy, aki senki másra nincs tekintettel, akkor nehéz elvárni, hogy a kölyök betartsa a park illemszabályait. Ha kijössz a kis utóddal, akkor lehetőleg ne a rámpák között sétálgatva telefonálj, meg videózd a gyermeket! Ha pedig kiengeded egyedül (erre is bőven van példa, hat-hét-nyolc éves gyerekek száguldoznak a stunt scooterekkel minden félelem és felügyelet nélkül), akkor előtte nevelő célzattal mutasd meg neki Sky Brown (a világ egyik legjobb deszkása, olimpikon) horror balesetét, ami valószínűleg az életébe került volna, ha nincs rajta védőfelszerelés. A gyerekeknek félelemérzete alig van (nekem se volt még, amikor művészi tornáztam, sima ügy volt kézen állni, átfordulni...), ha nem magyarázod el neki, mit kockáztat, ha nem látja a saját szemével, akkor nem fogja komolyan venni. A csapatba verődött gyerekek nem ismernek se istent, se embert, ha pedig te nem neveled, akkor majd a fizika fogja.
Ha arra neveled, hogy márpedig neki mindent lehet, abból előbb-utóbb óriási csatt lesz. Gördeszkások, görkorisok (nagyon kevés), rolleresek és bringások (szintén kevés) osztoznak a rendelkezésre álló területen és elég egyetlen rosszfelé guruló deszka, vagy csellengő óvodás, hogy baj legyen. Mindenki sportolni, szórakozni jön ki (a tinik persze pózolni is, ez egy egészen extrém kategória, szerencsére ritka), a felnőttek főleg, és ha mindenki betartja a szabályokat, akkor nagyon jól el tudunk - akár sokan is - lenni egymás veszélyeztetése nélkül.  
A park remek terep arra, hogy megtanuljuk tisztelni egymást - és erre egyébként a látogatók 99%-a kortól függetlenül képes is. Akkor kezdődik a hacacáré, amikor a maradék 1 % megjelenik és belepiszkít a tányérba. 
A baj csak az, hogy ha baleset történik, akkor a fenntartó nem azt fogja mondani, hogy a hülye szülő nem figyelt oda, nem nevelte meg a kölykét, hanem egyszerűen bezárja a parkot. Az pedig senkinek nem lesz jó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése