2018. november 25., vasárnap

Blekk frájdéj

Úgy kell nekünk a black friday, mint egy falat kenyér, de komolyan. Van már ugyan két smart LED-tévé, de muszáj venni egy harmadikat a konyhába is, mert leárazás van, g...! Sőt, muszáj megvenni a tizenkilencedik pár piros papucsot is, mert tizennyolc nem elég, és hát látod, mínusz 300%!
Emberek, először is, a cetlikre BÁRMIT ki lehet írni! Nagy kedvencem az egyik magánszervíz falára kitett tábla, miszerint "vegyél hármat, fizess négyet". Nem röhögtem nagyon...
Tegnap ki kellett mennem a Shopping Nordba pár olyan dologért, ami kifogyott otthon és csak a Müllerben, illetve a Merkurban kapható. Mivel kocsim jelenleg nincs, busszal mentem, így nem kellett aggódnom a parkolás miatt - merthogy bizony egy szál parkoló nem volt. Jön a karácsony, black friday, black weekend, az emberek úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap.
Közben meg szép lassan rattyra vágjuk a bolygónkat, ömlik a mocsok a légkörbe és egyre fogy a zöld terület, halnak ki az állatok. Átlagállampolgár meg vásárol, és vásárol és vásárol. Mert havonta kell cserélni a ruhatárat, hiszen kiment a divatból a macis pulcsi és most kell egy egeres, mert akciós a nyesedékkel teli műanyag parizer és a trash realityt a csomagolt pizza melegítése közben is nézni kell a konyhában. Termeljük a szemetet ész nélkül, és csodálkozunk a gyors klímaváltozáson, aztán meg küldjük az imákat random országba a tűzvész/cunami/földrengés/járvány áldozatainak.
Nem vagyok sötétzöld, de igyekszem tenni valamit a környezetemért, mivel az a helyzet, hogy jelenleg nincs B-bolygó. Csak a Föld van, nem kéne hazavágni.
SZÓVAL NE VÁSÁROLJ ÉSZ NÉLKÜL!
A környezet védelme ugyanis az egyénnel kezdődik. Azzal, hogy nem fogyasztunk mértéktelenül. A leárazások így karácsony táján tényleg jól jönnek, csak éppen annyira megvezetik az embert, hogy senki sem teszi fel a kérdést: Vajon Pistikének tényleg ez a csengőbongóforgólófasz kell karácsonyra, vagy játszik vele két percet és aztán megy a szekrény mélyére jó esetben, rosszban meg a kukába? Vajon Bözsikének tényleg kell még egy tepsifon/hajvasaló/szőrtelenítő/varrógép/porszívó/huszadik üveg parfüm a fa alá?
A rendelkezésre álló nyersanyag mennyisége pedig véges, gondolom ezzel senkinek nem mondok újat. A túlfogyasztás a probléma és nem az, hogy valaki vegán, vagy sem. Ha hirtelen mindenki úgy döntene, hogy nem eszik többet húst, az őshonos flórát haszonnövényekkel irtanák ki a növekvő kereslet és profit miatt, lásd pálmazsír és pálmaolaj esete az orangutánokkal. Az evolúció egyébként se hülye, nem véletlenül mindenevő az ember. Ahogy a járványok, betegségek és háborúk sem véletlenek, hanem egy szabályozási folyamat részei, a természetben nem egy ilyenre van példa túl domináns fajok esetében. A gond nem is ez, sokkal inkább a sebesség ijesztő, amivel maga a folyamat végbe megy. Megállítani nem lehet, de lassítani igen. Most még talán.
Ha nincs kereslet, nem lesz szükség akkora kínálatra sem - a természetben minden az egyensúlyra törekszik, ha pedig nem tudom eladni a szarjaimat, akkor nem lesz bevételem, nem lesz profit, csak költségek. Gyártás, tárolás, szállítás, megsemmisítés. Csakhogy amíg az idióták összeverekednek a bevásárló központban a silány minőségű turmixgépen, amiből egyébként már van kettő otthon és még működik is, addig nem lesz változás. Addig egyre nőnek a szeméthegyek, pusztul a természet és vele az ember is. A gyártás szennyez. A szállítás szennyez. A tárolás szennyez. A megsemmisítés szennyez.
Nagyon fontos, hogy ha rendelkezésre áll, akkor válasszuk a környezetet kevésbé terhelő termékeket! Hasznosítsunk újra és ne pocsékoljuk a nyersanyagokat! Gyűjtsük szelektíven a szemetet, amennyire csak tudjuk! A házunkban a hetven feletti nyugdíjas házaspár és a huszonéves egyetemista is lelkesen szelektál, otthon a szüleim fehér hollóként ugyanezt teszik, miközben az összes többi beledönti a kajamaradékot a műanyagos kukába.
A termékéletciklus meghosszabbításával sokat tehetünk önmagunkért. A tudatos fogyasztás a kulcs ahhoz, hogy egy jobb, egészségesebb világban élhessünk és egy élhető bolygót hagyhassunk a következő generációkra.
Nincs rá szükséged, de még használható? Add tovább! Valaki biztosan örülni fog neki.
Tönkrement? Keress helyette környezetkímélő módon gyártott terméket, a hulladékot pedig úgy dobd ki, hogy lehetőség legyen a benne lévő nyersanyagok újrafelhasználására!
Ki kellett dobnod, mert nem használtad fel és tönkre ment? Gondolkozz el rajta, miért!
Mielőtt bármit megvennél, tedd fel a kérdést magadnak: TÉNYLEG SZÜKSÉGEM VAN ERRE?
Mondom, nincs B-bolygó.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése