2015. augusztus 30., vasárnap

Pozdrav

Pozdrav iz Orebića, avagy végre eljutottam nyaralni. Igaz, 950 km volt, meg kemping, de végre nem hivatalból vagyok úton. A mobilhome pedig jó dolog, feltéve, hogy valakinek nincs nagy komfortigénye, mivel a mobilhome pici és ugyebár a kemping az kemping, nem szálloda. Bár esküszöm, tisztább volt a cucc fürdője, mint a Rába cityben a 30e forintos szobáé. Ami kicsit betett az első pár napban, az a nyávogó, visítozó cseh-szlovák, totál neveletlen óvodások illetve bölcsődések hada, akiket kicsapnak a k. Szülők legelni... nem, a legkevésbé sem cukik reggel 7-kor, és sokat elmond a felnőttekről, hogy a szomszéd lengyel apuka kétszer szólt rá az egyik cseh anyukára, hogy a pelenkás totyogója amúgy épp lelécelőben van, esetleg ha gondolta, fogja meg, mielőtt fejest ugrik a fél méteres partról a 10cms vízbe.
Orebić, vagy még inkább Kučište a Peljesac-félszigeten, pont
Korčula várossal szemben található, és ideális hely az aktív pihenést kedvelőknek. Egyrészt lehet szörfözni, meg kite-ozni, ha valaki tud, másrészt remek kiindulópontja lehet különböző kirándulásoknak. Merthogy:
1. Közel van Korčula, potom 15kn egy hajóút. Ha pedig Korčula, akkor ugye Marco Polo és moreška, de erről később. Ja, a katedrálisba nincs belépő, csak a harangtoronyba felmenet fizetős.
2. Közel van Dubrovnik is, kb 100km, mert ki kell menni a félszigetről is. Az út állat, csupa kanyar, igazi élményautózás, de mindenki tankoljon előtte, mert benzinkút nincs sok...
3. Ston. 5,5km várfal, hegynek felfelé. Nem vénnek való vidék. A beugró 40kn, és keményebb menet volt, mint Kotor. Majd lesz róla egy külön poszt.
4. Maga Orebić is egy worth to visit hely a kicsi, de érdekes tengerészeti múzeumával, a kapitányok temetőjével és a ferences kolostorral a hegytetőn, ahol van még egy tengerészeti múzeum (20kn/fő), gyönyörű hajómakettekkel és rengeteg érdekességgel a helyi kapitányokat illetően. Majdnem bővebb a gyűjtemény, mint odalent. Hardcore túrázók felmehetnek a St. Ilija hegycsúcsra is. 961 m, semmiség...A Mimbelli étterem a központban szerintem jó, nem olcsó, az igaz, de egyszer megéri, mert a kaja nagyon finom, és a kiszolgálás is első osztályú.
Greenie tanácsa: A lignjet mindig sa žara tessék kérni, az az igazi, nem a prženi. Rántott tintahalkarikát lehet otthon is sütni a fritőzben...
5. Ha valaki nagyon akar, lehet kishajókázni is, mennek kirándulóhajók pl Mljet szigetére, de ez szerintem lehúzás. Akár 300kn-t is képesek legombolni érte. Per fő. Ennyiből 3 ember megkajál a Mimbelliben, vagy éppen megtekinti a moreškát.
Ami kicsit tré, az a gyalogút hiánya Orebić és Perna között. Este gyakorlatilag életveszélyes  gyalogolni, nem is teszi senki. A parkolók 5-6kn-t kérnek óránként, ami nem rossz és legalább nem vasalják ki az embert.
Ligne sa žara

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése