2014. január 26., vasárnap

A sárkány és a lány

I.

A sárkány akkora volt, mint egy nagyobbacska várkastély és őt nézte azzal a hatalmas, rubinvörös szemével. A hold fénye ezüstös ragyogásba vonta karcsú, ébenfekete testét, csinosan behúzott szárnyát. A király lánya szótlanul gyönyörködött benne. Még sosem látott sárkányt.
A bestia inkább tűnt meglepettnek, mintsem vérszomjasnak. Közel hajolt a sziklán üldögélő lányhoz, körülszaglászta, orrlukaiból meleg füstpamacsot pöffentett köré.
- Te nem félsz tőlem - állapította meg némiképp elégedetten, némiképp hitetlenkedve.
A király lánya felnézett rá, fejéről a lába elé pottyant a virágkoszorú.
- Kellene? - kérdezte halvány mosollyal. A sárkány gurgulázó nevetést hallatott és embernyi karmával darabokra zúzta a láncokat. A fehér ruhás teremtés felállt, nagyot nyújtózott.
- És most? - érdeklődött kedélyesen. A sárkány tanácstalanul méregette.
- Nem tudom. Te vagy az első, aki nem kezdett el sikoltozni, amikor meglátott - felelte mély, zengő hangján. - Azt nagyon nem szeretem. Bántja a fülemet.
A lány a szurdokban látott tetemekre gondolt, a halálba taszított szerencsétlenekre. Akkor hát ezért, bólintott magában.
A sárkány letelepedett, sziklányi fejét a mellső mancsára eresztette, úgy nézte a hozzá képest apró teremtést. A király lánya közelebb lépett hozzá, alaposan szemügyre vette az orrán a pikkelyeket és csontkinövéseket, óvatosan megérintette az ezüsttel átszőtt hártyát a szárnyán.
- Ne haragudj a kíváncsiskodásért, de még sose láttam eleven sárkányt - szabadkozott valamivel később.
- Egész nyugodtan, de az orromat ne csiklandozd, kérlek!
- Tűzokádó fajta vagy?
- Afféle. Roppant praktikus dolog, különösen ha nem szereted a nyers húst. Erről jut eszembe, nem fázol? Ne menjünk inkább be? Szívesen látlak az otthonomban. Már ha nem veszed tolakodásnak, természetesen.
A király lánya kecsesen meghajolt.
- Részemről a megtiszteltetés - válaszolta. - Kérlek, mutasd az utat!
- Ó, majd viszlek! Az úgy gyorsabb.
Óvatosan a karmai közé vette a lányt, és a nyaka tövébe ültette, ahol kényelmesen megkapaszkodhatott, aztán komótosan nekiindult a barlangfolyosónak. A király legkisebb leánya nem tudta volna megmondani, mennyi ideig mentek lefelé, mire elérték a sárkány tanyáját, egy hatalmas csarnokot, amit telis tele volt mindenféle kincsekkel.
Arany, ezüst, drágakövek, könyvek és egy hatalmas sakktábla. A márványból faragott bábok akkorák voltak, mint ő maga, mindegyiket egyedi vonásokkal látta el az ismeretlen mester.
A lány még sose látott ennyi drágaságot egy rakáson, pedig az apja kincstárát se nevezte volna éppen szegényesnek.
- Ez igen! - füttyentett még mindig a sárkány nyakában ülve. - Fogadd elismerésem. Hány éve gyűjtögeted ezt itt?
- Még valamikor fióka koromban kezdtem és hát az igencsak régen volt már... Nem tehetek róla, szeretem a fényüket - szabadkozott a hatalmas teremtmény, aztán felkattintotta az egyik félembernyi láda fedelét és turkálni kezdett benne a karmával.
- Valahol itt kell lennie - mormolta. - Legutóbb itt láttam...
- Megbocsáss? - hajolt előre a lány.
- Igen, ez az! - szusszantott nagyot a sárkány. Egyik mancsával finoman az egyik kisebb aranyhegy tetejére tottyintotta a vendégét, míg a másikkal egy fehérarannyal és obszidiánnal díszített fegyverövet halászott elő a láda mélyéből.
- Tessék. A tiéd.
A király lánya leszánkázott az aranyhalomról, és átvette a díszes holmit. Fel is csatolta mindjárt, a sárkány eközben fényes díszpajzsot tartott elé tükör gyanánt, hogy megnézhesse benne magát.
- Köszönöm, ez nagyon szép, de igazán nem szolgáltam rá!- vélekedett a lány. 
- Ó, dehogy nem! Elképzelni sem tudod, milyen egyedül éreztem magam egy ideje és most, hogy itt vagy, végre van kivel beszélgetnem.
Észrevette, hogy a lány a sakktáblát nézi.
- Esetleg egy parti sakk? - invitálta kedélyesen.
- Szíves örömest. 

(folytatás következik)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése