2013. március 5., kedd

Száguldó vaspapripa hátán érkeztem...

Azt hiszem, valahol ott hagytam abba, hogy majdnem másfél hete vonatra pattantam hajnali hatkor és irány haza! Graz-Budapest közvetlen járat, az ablakokat valamikor a múlt században pucolták meg utoljára, de ettől eltekintve se koszos, se büdös nem volt. Hállelúja, és ahogy a táblákat láttam, a határtól Győrig tartó pályaszakaszt is felújítják hamarosan - éppen ideje lesz, mert még Krinolin, Szuperszamár bólogató kutyája agyrázkódást kapna, annyira rázós. Nem is szaggatja az istrángot a jószág arrafelé - a Budapest-Győr távot viszont hihetetlenül gyorsan teszi meg. Fogalmazzunk úgy, megy mint a veszett fene.
Utazni amúgy mindig tanulságos.
Én például most megtanultam, hogy Európai Unió ide vagy oda, a kommunikáció kelet és nyugat között, de még határon belül még mindig nem zökkenőmentes. (Ha nagyon pesszimista - vagy inkább realista - akarok lenni, akkor azt mondom, sose lesz az.)
Merthogy volt egy kis változás december elején a magyar szakaszra vonatkozóan, csak ezt valahogy az érintett felek nem tisztázták le, és így egy vagonra való magyar, meg osztrák nézett bután a kalauzra, hogy mi van? Miért is kell még különböző kiegészítő jegyeket vásárolni a vonaton, ha a közvetlen kocsiban ülünk és nem cipelgetjük a csomagot szakaszonként másik vagonba? Miért nem szólt senki a főpályaudvaron, hogy helyjegy nem kő?
Merthogy kalauzék szerint hely-, és IC-pótjegy köteles lett a vonat, de nemcsak a közvetlen, hanem az átszállásos RailJet is. Azért kalauzék szerint, mert nyugaton a helyzet fokozódik ám: a MÁV utastájékoztatása szerint ugyanis nem kell a kiegészítő vacak, ha közvetlen kocsiba száll az ember. Most akkor mi van? Kell, vagy nem? Most akkor van nem IC-kocsi, vagy nincs? Ha van, akkor miért nem írják rá, hogy ez az? Utastájékoztatás, kedves mammutok? Vagy legalább a munkatársakat nem kéne rendesen informálni, hogy ne abajgassák már a népet, mert a végén még ennyi turista se jön..?
Külön poén: A GySEV kalauz csak Győrig tud helyjegyet adni. Utána majd jön a MÁV-os kalauz és ő ad Budapestig. Ojjé, boldogult gyerekkorom, amikor még volt külön villamosjegy és buszjegy!
Utólag megnézve a Scottyt - osztrák Elvira - valóban jelzik, hogy december 9-től változtak az utazási feltételek a magyar szakaszon, de mindössze annyit írnak, hogy Bitte reservieren. Ennyi.
Friss hírekkel az ügyben hétvégén jelentkezem.

Kitekintő
A szabi egyébként jól telt, és Szuperszamár elgémberedett tappancskái is meg lettek mozgatva.
Azóta kaptam a hírt, hogy megint kitört rajta a téli depresszió, és nem akart beindulni. Ha hazamegyek, majd jól megmondom neki, hogy itt az ideje fitnesszezni, mert jön a tavasz, jön a jó idő - különben is, esedékes az idei olajcsere...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése