2024. május 1., szerda

A roncstelep legújabb vendége pedig...

 ... egy kávédaráló! 

Szerintem lassan nyitok egy kávédaráló boltot. Viccet félretéve, valamelyiket tényleg el kell majd adnom, vagy a Tchibo darálómat, vagy pedig a legújabb szerzeményemet, mert kezdenek sokan lenni. 

Ezt a jóképű példányt a bolhapiacon találtam és bár hosszasan nézegettem, végül visszatettem, hogy "eh, van darálóm". Az eladó azonban utánam szólt, hogy 5 euróért odaadom... A kávédaráló mindjárt a szatyorba is került, mert ennyiért vétek lett volna otthagyni. A willhabenen ennek a három-négyszeresét kérik ezekért és mivel a felújításhoz szükséges szerszámok illetve tisztítószerek rendelkezésre állnak, további kiadás nem várható.
Aki követi a blogot és a felújításaimat, az tudja, hogy nem vagyok híve a halálra restaurálásnak, így a "szépségszalon" kis vendége egy komoly tisztításon, rozsdamentesítésen és alapvető állagmegóváson túl semmiféle egyéb beavatkozásra nem számíthat. 

Ki ő?
Egy feltehetően 1950-1960 között gyártott kézi kávédaráló Németországból. BKF Burg-Mühle, Fredeburg/Sauerland
A céget 1946-ban alapították, jelenleg is létezik, de kávédarálót már nem gyárt. 

Állapota
Alapvetően a korának megfelelő. A fiók tiszta, bár sérült. Az őrlőmű rozsdás és koszos, a fedél cink bevonata foltokban megsérült és emiatt kiütött rajta a rozsda. A beöntő fedél azonban csavarkötéssel kapcsolódik a házhoz, ez nagy előny a szétszedésnél, nem kell roncsolni.
Nagyon szerencsés példány egyébként, mivel bár hosszú ideje nem használták, alapvetően jó körülmények között volt tárolva, így nem ment teljesen tönkre. A legnagyobb munkát a fém alkatrészek szétszedése és tisztítása fogja adni, ezek ugyanis látványosan össze vannak rohadva.  

Értéke
Feltalálási állapotban 15 euró körül, a rendbe tett példányok ára az eladási platformtól függően 30-90 euró plusz postaköltség között váltakozik. 

Ritkasága
Német nyelvterületen gyakran felbukkan, angolszász területen nyilván kevésbé elterjedt. 

Népszerűsége
Mind dekorációként, mind használati tárgyként töretlen. A shabby chic irányzat a lakberendezésben jelenleg is virul, cottage core, vintage home, a TikTok meg tele van tradwife-okkal (erről szerintem írok majd itt a blogon, agyhalál, komolyan)... szóval, menő a kis daráló. 
Vigyázat, ezeket a régimódi eszközöket azonban klónozzák, jelenleg is vannak teljesen új, made in China példányok, amik árban ugyan verhetetlenek, de egy év után ki lehet dobni őket a pcsába. 
Ne vegyetek kínai koppintást! Ne akarjatok úgy járni, mint én az Örzse kézi karjával, hogy rohadna meg! (Erről biztosan lesz bejegyzés) 

Mindenkit arra buzdítok, hogy a kínaszarok helyett adjon egy esélyt és vásároljon használt cikket! Nem, nem fehérneműt, meg zoknit, és cipőből is csak ún. deadstock-ot, de felső ruházatot, táskát például nyugodtan. 
A régebbi lakberendezési tárgyak, használati cikkek lényegesen tartósabbak, mint a jelenleg kaphatóak, és a környezetnek is jót tesz, ha a hagyatékból, lomtalanításból származó eszközök újra szolgálatba állnak.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése