2015. október 26., hétfő

Universalmuseum Joanneum mérnök szemmel

Hogy technokrata vagyok, az többé-kevésbé köztudott, éppen ezért viszonylag ritkán bukkanok fel olyan helyeken, mint a természettudományi és mezőgazdasági múzeumok. A kitömött állatokkal, mindenféle növényekkel és ásványokkal ugyanis egy bizonyos idő után nem tudok mit kezdeni, unatkozni kezdek és menekülőre fogom, de nagyon gyorsan.
A Joanneum ettől függetlenül tud érdekes lenni, még egy magamfajta számára is.
Lássuk, hogy miért.
1. Interaktív, birizgálható cuccok mindenhol
Egyszerűen zseniális, hogy a termek tele vannak játékokkal. Valahogy így lehet felkelteni egy gyerek - és egy nem különösebben biológus beállítottságú felnőtt- érdeklődését a természettudományok iránt.
  A képen látható tárló volt az egyik kedvencem a földtörténeti kiállításról - mondjuk ez speciel még érdekelt is -, ahol kis ecsettel kellett kiásni különböző leleteket a homokból. Óriási, de komolyan.
Aztán voltak még mikroszkópok, ahol az ásványok finom összetevőit lehetett látni, földrengés szimulátor, hegység-generátor...
2. Földtörténeti kiállítás
Ez a kiállítás szerintem elképesztő. Részletesen és szemléletesen mutatja be mindazt, amit az ember többnyire halálra unt a föci órán. Oké, hogy a tanár elmondja, hogyan alakult ki az Alpok, de mindezt animáción látni, az sokkal szórakoztatóbb, ahogy a kőzetlemez-mozgás is érthetőbbé válik, ha folyamatában látjuk, mint szárazon elmondva. Mivel rengeteg minden nyomkorászni, tapizni való van a termekben, észrevétlenül el lehet tölteni itt egy órát is akár.
3. A "Mozgó csontvázak" terem
Biomechanika a legszebb módon tálalva. Preparált állat mellett ugyanabban a helyzetben kihelyezett csontváz, plusz egy rövid leírás és mindjárt érthetővé válik, hogyan mozog, miért vannak olyan képességei, amilyenek. Az egész állatos részlegen nekem ez volt a kedvencem, az összes többi nem tudott érdekelni. 
Oké, a bagoly cuki volt, de ennyi. 
4. Ásványgyűjtemény
Ilyen mennyiségben ennyi követ én még nem láttam, és nyilván ez a gyűjteményüknek csak a töredéke.
Kicsit tömény, de mivel minden csillog, meg színes, és vannak mikroszkópok, meg interaktív játékok, így azért emészthető. 
5. A megújuló és fosszilis energiaforrások kiállítás.
A végére hagytam a legzseniálisabbat. Na, ez volt az, ami miatt azt mondom, megérte. Fantasztikusan okos módon, játékosan mutatja be a vízenergiát, a szélerőműveket és a napenergia hasznosítását, a pincében meg felépítettek egy bányatárnát... Igen, lemész a csigalépcsőn, és egy szénbányában találod magad. Eszméletlenül jó.   

Még pár kép:

 
 

Legvégül a piszkos anyagiakról:
Felnőtt belépő csak a természettudományi múzeumba 9 euró, tehát ha valaki mondjuk több, a Joanneum kezelésébe tartozó múzeumot szeretne megnézni, akkor érdemes 24 órás belépőt váltani, ami 13 euró és több helyre érvényes. Minden angolul is ki van írva, tehát a német nyelvtudás nem feltétel. Fotózni lehet, de csak vaku nélkül, fotójegyet váltani nem kell. Az audioguide 2,5 euro, a hanganyag pedig a múzeum honlapjáról letölthető. 
Üdvözöljük a 21. században...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése