2024. június 25., kedd

Egy Singer, két Singer

 ... három Singer. Aktuálisan ennyien vannak ugyanis. Örzse (15k-30), a C-Singer (15-30) és most a "legújabb" szerzeményem, egy 28k, aki Lotte névre hallgat. Ő a csajok közül a legöregebb, vagyis visszakövethetően legöregebb, mert a roncs golyóorsós, német gép kora egyelőre ismeretlen. 
A bájos, az átlagos Singereknél valamivel kisebb, de semmivel se könnyebb 28k a sorozatszáma alapján 1902-ben született, és akárcsak Örzsém, Skóciában. 120.000 példány készült abban az évben július és december között, ezek egyike aztán valahogyan Ausztriáig vándorolt. Egy nyolcvan éves nénitől vettem, aki az édesanyjától örökölte. Meg is lepődött a hölgy, hogy valakinek még kell egy ilyen masina, ami ráadásul ugye nem is pedálos... 
Még egyszer: 1902. Százhuszonkét éves. Túlélt két világháborút. Próbáljuk meg feldolgozni.   
Lotte a csomagtartóban
Ha valakinek azt mondják, Singer varrógép, akkor biztosan a 15-ös gép képe jelenik meg lelki szemei előtt. A Singer azonban számos, különböző varrógépet gyártott abban az időben, ezek egyike volt a 28k. Jellegzetessége, a rövidebb talp a könnyebb szállíthatóságot volt hivatott elősegíteni, bár azért elég husi ő is. Lehet vele karra gyúrni, na. Cserébe sokkal halkabb, mint a 15-ös gép. Finoman jár, akár egy óramű.
Korai 15k-30, jól látszik a különbség

Alapvetően egyszerűen le akartam rabolni róla a kézi kart, azért vettem meg. A gép ára töredéke volt ugyanis egy eredeti Singer kézikarénak, ráadásul ittvolt Grazban, könnyen elérhető helyen.
Az nem látszott, hogy a kar sérült, de igazság szerint nem is számít, mert így is működik, fogantyút meg majd bugázok valahonnan. De alapvetően le is vehetem a kínai szörnyetegről, amíg nem találok jobbat. 
Örzse és Lotte osztozni fognak a kézi karon, mert Lotte marad. Aki távozik, az a modern gép lesz, hamarosan fel is teszem eladásra. Az öreg gépek mindent tudnak, amire nekem szükségem van, kivéve a visszafelé varrás, de csak ezért nincs értelme megtartani. 
Lotte nagy becsben tartott, szeretett gép lehetett, ez látszik rajta. A hölgy mindamellett, hogy szüksége volt a pénzre, egyértelműen otthont keresett a gépnek. Még le is törölgette, amennyire tudta, adott arra, hogy méltósággal, bár némi macskaszőr társaságában, távozzon a házából.   
Vannak hiányzó alkatrészei, de Lotte varróképes (a szálfeszítés nem tökéletes, a rugó el van görbülve, így kicsúszik a cérna, de ezen könnyen lehet segíteni), így most egy darabig nem megy sehova. 
Az Örzsének és a C-Singernek vásárolt talpak passzolnak hozzá is. 
Ami hiányzik, az orsó csévélő szálvezetője (bár a mechanizmus forog, jelenleg használhatatlan), a csévélő gumi kereke (ez a nagyim C-Singeréről is elfogyott) és a doboz tető. Ezt sajnos nem találták, pedig valószínű egy úgy nevezett koporsó tető lehetett, nem a jellegzetes, íves doboz. 


És hogy miért éppen Lotte? 
Mert így hívják a hölgyet, akitől vettem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése