2024. június 21., péntek

Grazi balkonparasztok

 Ha valakire Grazban egy külvárosi erkélyről egy kisebb termetű Kürbis néz vissza, ne lepődjön meg, ez itt teljesen normális. Mármint, hogy tök nől a kübliben, meg spenót, paradicsom, saláta, vagy eper. A szomszéd néninél gyakorlatilag egy dzsungel burjánzik, de a szemben lévő ház egyik erkélyére is bevásárolt valaki egy konténeres gyümölcsfát.
Az elmúlt időszakban feltűnően elszaporodtak a balkonparasztok mifelénk, bár a budapesti erkélyeken megszokott szeméttároló - szottyadt muskálti kombó itt sose volt igazán jellemző. Az erkély ugyanis luxus, nem minden lakáshoz jár, főleg a régebbi házaknál, ezért is becsülik meg a lakók. 
Brutál méretű paradicsomok, muskátlik mindenfelé, lógnak a tökök és a cukkinik, terem az eper és újabban a málna a kis magaságyásokban, cserepekben. Kortól függetlenül egyre többen szórakoztatják magukat növénytermesztéssel a balkonon, mert... miért ne? 
A családot nem ebből fogják etetni, bár ez sem teljesen igaz, ugyanis a fentebb említett szomszéd néni múlt nyáron átszólt, hogy kell-e uborka, mert már nem tudja hova tenni. Neki egész télen termett friss spenót, anyák napjára a gyerekeitől meg mindig az év paradicsom ritkaságát kapja. Két éve például valami két méter magas paradicsomszörny nézelődött az elválasztó felett...
Na, szóval, idén nálam is jobban mentek a dolgok, kikelt a krumpli, megmaradt az uborka és háromféle paradicsom magból lett palánta. 
A paprikák kicsit le vannak maradva, őket majdnem teljesen hazavágta a levéltetű, amit egy chillivel sikerült hazahozni a kertészetből. 
A chilli egyébként elpusztult, béke poraira. 
A küblis cukkini is jól érzi magát, és bár nem ehető, óriási fegyvertény, hogy megmaradt és virágzik a hortenzia. Az erdei eper is folyamatosan terem, szerintem megpróbálom majd szaporítani és akkor több lesz a legelnivaló.
Apropó, krumpli. 
Igen, egy evésre elfogy, de csak egy bokor volt. Ottfelejtődött a szekrényben, kicsírzott, elástam, lett belőle bokor... semmi flancos vetőkrumpli, egyszerű bio bolti.  
Van sóskám is, az kicsit döcögősen indult, és épp sárgarépával kísérletezek, hátha sikerül párat kinevelni. Sóskát egyébként Ausztriában nem nagyon kapni a piacon sem, valahogy kikopott a köztudatból, pedig a sóskaleves az 1938-as bécsi szakácskönyvben még benne van. 
A locsolást idén egy Gardena cseppöntöző - Solar AquaBloom - is támogatja, ami nem volt olcsó, viszont nagyon jól működik, a floridai kiruccanás alatt nem kellett megkérni a szomszédot, hogy ugyan tartsa már életben a kertet...
Őszintén szólva, rengeteg meló, de kikapcsol és jó érzés látni, hogy a lépcsőházba kitett keltetőben, magról nevelt paradicsomok már virágzanak és jön rajtuk a termés.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése