Ha nem listával megyek, tuti elfelejtek venni valamit a boltban. Pl. zsemlét. És amikor az ember rohadt éhesen, a konyhaszekrény ajtaját kinyitva, utazás előtt egy nappal döbben rá, hogy hát bm a zsemle... az epic.
Semmi baj, sütő van - és recept is, hála a jó égnek, mivel én már csak ilyen konyhabolha vagyok és szeretem az ilyen hagyományos cuccokat.
Íme:
A mérce egy 1decis kávésbögre volt, így nem egy malomkereket sikerült sütni.
- 4 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 bögre finom búzaliszt
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 3 bögre buttermilk (vagy kefír, ha csak azt lehet kapni)
Ezután a tepsit egy másik tepsivel lefedjük és 220 fokos sütőbe tesszük 30 percre, majd a végén még 15 percet sütjük fedő nélkül. Ha túl kemény lenne a héja, le lehet teríteni nedves konyharuhával.
Ennyi. Nincs benne mazsola, meg dió, meg egyéb hülyeségek, az ír parasztnak nem tellett rá minden nap, hát nem tette kenyerébe. A parasztkenyérben sincs, akkor ebbe miért kéne? Ha valaki nem akar teljes kiőrlésű lisztet venni, akkor az arányok a következők:
- 4 bögre liszt
- 1 tk só
- 1 tk szódabikarbóna
- 2-3 bögre buttermilk/kefír
Hát nem gyönyörű? Elvileg hat órát kéne hagyni állni, de azt én nem bírom ki.
A recept egyébként innen van:
link
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése